TNI: Какво мисли Владимир Соловьов за Русия и САЩ, 7 част

Редакторът на The National Interest, Джейкъб Хайлбран, интервюира известния руски телевизионен водещ Владимир Соловьов, който сподели какво „наистина“ мисли за Америка и Русия.

„Ние имаме нулеви проблеми със САЩ. Вие сте тези, които имате проблеми с нас“, каза Соловьов.

Очевидно Хайлбран не е очаквал такъв отговор.

Превод от The National Interest, САЩ: 

TNI: Какво мисли Владимир Соловьов за Русия и САЩ, 7 част

7 част

— Смятате ли, че руската външна политика спрямо Украйна е твърде примиренческа?

— Бих казал, че външната политика на Русия е изключително реалистична. Мисля, че направихме голяма грешка, като признахме този нацистки бедлам през 2014 г. Защото бившият украински президент Виктор Янукович беше законният президент.

Затова, когато опозицията подписа договор с него, американците го признаха. Но изведнъж, когато тези хора от улиците решиха да отидат да убият Янукович, американците моментално промениха гледната си точка. Как се казваше тя? Виктория Нюланд. Нюланд знаеше точно кой ще бъде президент на Украйна, премиер на Украйна и кмет на Киев. Удивително, нали?

— Мислите, че тя е толкова влиятелна?

— А не чухте ли онзи телефонен разговор, който стана публичен?

— Чух го.

— А как бихте го коментирали? О, извинете, забравих, вие задавате въпросите. Да, така е. И вие сами бихте предпочели да разкажете за това.

— Знаете ли, не искам по никакъв начин да нарушавам възгледите Ви.

— Джейкъб, всичко е наред, не се безпокойте.

— Аз не се безпокоя.

— Жалко. Емоциите никога не вредят.

— Какво е мнението Ви за руските олигарси?

— Ненавиждам олигарсите. Мисля, че трябва да се борим с олигарсите по всякакъв възможен начин. Ненавиждам олигарсите. Мисля, че Ходорковски не е просто олигарх. Спомням си много обвинения срещу него, че е кървав убиец.

— Но олигарсите са неизбежни във всяко общество, нали?

— Е, трябва да решим какво означава думата олигарх. Можем да живеем доста добре без тях.

— Какво бихте променили в Русия, за да се отървете от олигарсите?

— Ние вече направихме всичко. Вече нямаме такива.

— Направихте вече всичко?

— Разбира се.

— Отървахте се от всички тях?

— Не не. Имаме много богати хора, но те не могат да се месят в руската политика, не могат повече. Е, хора като Ходорковски и други от чужбина се опитват да купят част от руската опозиция, това е сигурно. Но вътре в Русия няма да намерите нито един богат човек, който да участва във всекидневната политика и да взема ежедневни политически решения.

— Навални е в затвора, опозиционните партии са отслабени. Не ви ли притеснява, че в момента в Русия няма изпускателен клапан за изразяване на несъгласие и инакомислие? Че става все по-конформистка?

— Точно сега, по време на изборите, имаше четиринадесет партии с различни възгледи. Защо се фокусирате само върху Навални? Знаете ли вижданията на членовете на неговата партия? Неговите лични възгледи? Колко хора го подкрепят? Винаги, когато Западът говори за Навални, възниква въпросът как човек, който се смята за политически лидер, се е включил, да речем, в търговски дейности, които са довели до престъпната схема за изнудване за пари от чужда компания.

— Нека се отклоним за секунда от Навални. Какво ще кажете за новите настроения на левия фланг на руското общество?

— Всичко е наред. Винаги е било така. Руското общество винаги се е придържало към крайно леви възгледи. У нас социалистическите и комунистическите идеи доминират в страната в продължение на стотици години.

— Мислите ли, че комунистите ще се върнат?

— Съвременните комунисти определено не. Но левите идеи, те определено са много популярни по целия свят днес. С това се сблъсква Америка днес. С това се сблъсква и Европа днес. И разбира се, може да има леви идеи като Сандърс или дори по-леви възгледи, до  троцкистки идеи. Но може би за това е по-добре да отидете при Госпожа Александрия Окасио-Кортес.

— Имаше такова твърдение, приписват го на Ленин, изглежда. През юли 1916 г. той каза, че няма да има революция в Русия още няколко десетилетия и изведнъж страната избухва. Очаквате ли ново въстание през живота си?

— В коя държава?

— В Русия.

— Кой съм аз, за ​​да правя подобни прогнози? Никога не съм си представял, че в САЩ ще има въстание под лозунга „Черните животи имат значение“. Никога не съм си представял, че САЩ ще са в такива сътресения, каквито са сега.

Никога не съм предполагал, че ще има санкции срещу журналистите. Дори не си представях, че Америка не само ще реши да стане изключително антируска, но и ще стигне до налагане на санкции на руския премиер. Както знаете, това по същество може да се счита за обявяване на война. Никога не съм си представял, че в американската правна система, американското правителство, американският Конгрес ще приеме закон, в който Русия се счита почти за враг, дори точно за враг. Никога не бих могъл да си представя такова нещо.

Говорите за Навални, но какво ще кажете за тези хората, които вярват в идеите на Тръмп? Говорите за политически затворници, но какво се случи с тези, които дойдоха в Капитолия на 6 януари? Какви са те? Местни талибани? Терористи ли са, борци за свобода, политически противници ли са? Защо има такива вълнения в Америка? Въпреки цялата престъпна дейност в миналото, това беше, разбира се, ужасна смърт и тя не може да бъде оправдана с нищо. Но защо младата американка, Ашли Бабит, която беше невъоръжена, беше убита в Капитолия? Трябваше ли да я убият?

Край на 7 част, следва продължение

Източник: https://nationalinterest.org/feature/what-vladimir-soloviev-really-thinks-about-russia-and-america%C2%A0-194966

Петя Паликрушева, превод и редакция

 

Коментари:

comments powered by HyperComments