Сергей Лавров: Сърбия е фактор за мир и стабилност на Балканите

На съвместна пресконференция след среща със сръбския президент Александър Вучич Лавров руският външен министър на Русия Сергей Лавров заяви, че е разговарял с Вучич и за ситуацията на Балканите.
Сергей Лавров: Сърбия е фактор за мир и стабилност на Балканите

«Сърбия е фактор за мир и стабилност в региона и нейното мнение трябва да се вземе предвид при всяка размяна на мнения», каза Лавров.

На въпрос за твърденията, че Русия се намесва във вътрешните работи на страните от Западните Балкани, Лавров отговори, че Москва е «свикнала с тях».

„Ние сме в такива отношения със Сърбия и други страни в региона, че най-важното за нас е взаимна изгода и баланс на интереси. Всички наши споразумения със Сърбия и други страни в региона се основават на това. Ние отдавна знаем, че ЕС претендира за този регион и че други нямат какво да търсят в него», каза Лавров.

Между Русия и Сърбия има диалог на доверието, изтъкна Лавров в Белград, подчертавайки значението на стратегическото партньорство между двете страни.

Лавров заяви, че последното «потвърждение за последователното развитие на стратегическото партньорство на двете страни» е заседанието на Междуправителствения комитет, на което са предприети «конкретни стъпки» за подобряване на сътрудничеството.

„Искам да подчертая стратегическия характер на нашите взаимоотношения. Предадох топли поздрави и най-добри пожелания от президента (Владимир) Путин, решени сме да продължим диалога на най-високо ниво, обмислихме възможни контакти между двамата президенти и ще договорим тази среща», каза Лавров.

Той подчерта, че Русия продължава да стои зад това решението на косовския въпрос да се основава на зачитане на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН и да бъде основано на директен диалог между Белград и Прищина и одобрено от Съвета за сигурност на ООН.

Лавров, който пристигна в Белград, за да отбележи 60-годишнината на Движението на необвързаните, заяви, че Русия е загрижена «за провокацията в Северно Косово».

«Ние оценихме сдържаността на Сърбия и твърдата позиция на президента Вучич, която позволи разрешаването на кризата», каза ръководителят на руската дипломация.

Той заяви, че «е време да се изпълнят споразуменията, постигнати преди няколко години», преди всичко за формирането на Съюза на сръбските общини.

«Ние ще приемем всяко решение, което е добро за сръбския народ. ЕС носи специална отговорност за диалога, тъй като е одобрен от Общото събрание на ООН. По-ранни споразумения, като това за ССО, трябва да бъдат приложени незабавно», каза Лавров.

Той добави, че ЕС „прилага политика, която далеч не е конструктивна».

„Казват ни, че нямаме право да поемаме инициатива в онези части на света, в които ЕС има своите интереси. Не е необходимо да уточнявам, че това е неоколониално мислене.

Обвиненията, че Русия нарушава определени норми на международното право в Западните Балкани, са неоснователни. Ако имате някакви доказателства, моля, дайте ги“, каза Лавров.

Дипломатът заключи, че има „пристрастно отношение към руските ваксини по политически причини“, позовавайки се на все още непостигнатото споразумение с Москва относно взаимното признаване на ваксинационния сертификат.

Труд

Коментари:

comments powered by HyperComments