Путин ще произнесе важна реч по време на Руската енергийна седмица

Президентът Владимир Путин ще изнесе много важна реч по време на предстоящата Руска енергийна седмица, заяви неговият прессекретар Дмитрий Песков, съобщава ТАСС.

Путин ще произнесе важна реч по време на Руската енергийна седмица

Говорителят на Кремъл потвърди, че Путин ще участва в пленарната сесия на Руската енергийна седмица.

«Той ще произнесе информативна и много важна реч и след това ще участва в пленарна дискусия“, каза Песков.

Руската енергийна седмица, международен форум, специализиран в обсъждането на предизвикателствата и перспективите за развитието на световния енергиен сектор, ще се проведе в Москва в периода между 13 и 15 октомври 2021 г., като неговата пленарна сесия е насрочена за сряда, 13 октомври.

Въпросите на енергетиката бяха във фокуса на внимание и на срещата на руския президент с членовете на правителството през миналата седмица.

Негови коментари тогава, че Русия може да помогне за стабилизирането на пазара на природен газ допринесоха за известно поевтиняване на газа, след като синьото гориво поскъпна драматично през последните дни и седмици до рекордни ценови нива.

Енергийният министър на Катар пък заяви в понеделник, че неговата страна не е доволна от скока на цените на газа. Трябва да се им предвид, че Катар е най-големия доставчик на втечнен природен газ в света.

«Не съм доволен от високите цени на природния газ. Тези цени са негативни за клиентите, а удовлетворението на клиентите е най-важното за мен», посочи Саад ал Кааби пред репортери в Доха.

Междувременно цената на газа в Европа надхвърли 1100 долара за 1000 кубически метра в понеделник, след като при старта на търговията се понижи под 1000 долара, показват данни, предоставени от лондонската борса ICE.

Цената на фючърсите на природния газ с доставка през ноември в нидерландския газов хъб TTF пък достига към момента 1123 долара за 1000 кубически метра.

Труд

Коментари:

comments powered by HyperComments