MTV: Руският флот ледоразбивачи е уникален, в целия свят никой няма такъв

Круизът с ядрения ледоразбивач „50 години Победа“ до Северния полюс стана повод за финландските журналисти да разкажат не само за впечатленията си, но и за случващото се в руската Арктика. Статията е за нейните природни ресурси, за перспективите на Северния морски път, за проблемите, които създава глобалното затопляне, и за това кой е стопанинът в Арктика.

Превод от MTV, Финландия:

MTV: Руският флот ледоразбивачи е уникален, в целия свят никой няма такъв

160-метровият оранжево-черен ледоразбивач «50 години Победа» се приближава към Северния полюс.

Скоро пътниците ще излязат на ледената равнина. Сред тях е група руски ученици, спечелили това пътуване на състезание.

Пътят от 2,4 хиляди километра от Мурманск до Северния полюс продължи три дни и половина.

Все още има достатъчно лед, въпреки промяната на климата, и затова Русия обръща специално внимание на своя флот ледоразбивачи, който се счита за уникален в целия свят.

Освен петте ледоразбивачи, които вече са в експлоатация, се планира да се построят още четири през следващите пет години. Съобщава се, че всеки от тях е на стойност над 340 милиона евро.

„Една трета от територията на страната ни се намира извън Северния полярен кръг. Нашите предци са били покорителите на ледените простори. Ние успешно продължаваме тази традиция“, казва с гордост капитан Дмитрий Лобусов.

„Нефт и газ за стотици години“

На север Русия е привлечена преди всичко от природните ресурси и възможностите на Северния морски път. Стратегическото значение на региона в политиката на сигурност също се увеличи.

Големите държавни гиганти като „Газпром“, „Роснефт“ и „Норилски никел“ вече имат мащабни проекти за използване на запасите от нефт, газ и минерали в Арктическия регион.

Вицепремиерът Александър Новак смята, че възможностите в тази област са невероятни.

Екипажът на ледоразбивача «50 години Победа», който вече е плавал до Северния полюс 59 пъти, се опитва да се грижи добре за природата, която е в непосредствена близост.

„Белите мечки са стопаните тук, това е техният дом. Ние сме просто гости“, категоричен е капитан Дмитрий Лобусов.

Източник: https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/venaja-kasvattaa-jaanmurtajalaivastoaan-pohjoisen-luonnonrikkaudet-houkuttavat/8252800#gs.d2wbn2

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments