iDnes: Европейската външна политика е напълно импотентна, без Русия не можем да минем!

Екологията и климатът се превърнаха в нова религия в Европа. И под хоругвите им тя се движи минимум към икономическо самоубийство. Все пак е възможно да се промени посоката, но за това е необходимо да спрем да се държим като арогантния елит на света по отношение на Русия и Китай, без които не можем, пише чешкият историк.

Превод от iDnes (Чехия):

iDnes: Европейската външна политика е напълно импотентна, без Русия не можем да минем!

Добре известно е, че основните замърсители на планетата са САЩ, Китай, Русия, Япония и Индия. Но това не е точно тока. В един глобализиран свят нещата не са толкова прости.

Всъщност само 90 транснационални корпорации представляват 63% от всички глобални емисии.

Първите пет места в този списък, разбира се, са заети от петролни компании (Chevron Texaco, Exxon Mobil, Saudi Aramaco, BP). Още седем места заемат производителите на цимент. Повече от половината от тези транснационални корпорации са собственост на инвеститори, а останалите са изцяло държавни или контролирани от държавата.

Основното качество на мултинационалната корпорация е гъвкавостта. Ако условията за максимална печалба се влошат някъде, такава компания заминава за друго място.

Санкциите, които наложихме през последните двадесет години срещу Русия, Китай, Иран и други «недемократични» страни, им помогнаха изключително много.

Принудихме ги да засилят икономическата си самодостатъчност и, още по-лошо, тласнахме ги към политическо и икономическо сближаване помежду им. Пример за пълната импотентност на единната европейска външна политика беше неотдавнашното изявление по проблема с Афганистан.

ЕС декларира, че Брюксел е готов да си сътрудничи с талибаните (терористична организация, забранена в Руската федерация, бел.ред.), ако те почитат нашите европейски ценности. По дяволите! Направо да се гръмне човек!

Днес Русия е страната, без която няма как да минем…

Източник: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/ekologie-klima-lumici-prumysl-emise.A211001_184600_domaci_wes

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments