«Франс прес»: Ваксинацията е много ефективна дори срещу «Делта варианта»

Ваксинацията е много ефективна за предотвратяване на тежки случаи на COVID-19, дори срещу варианта «Делта«. Това е показало обширно проучване във Франция, информира «Франс прес».

"Франс прес": Ваксинацията е много ефективна дори срещу "Делта варианта"

Изследването се съсредоточава върху превенцията на тежък COVID-19 и смъртта, а не на заразяването — разгледало е 22 млн. души над 50 години и е установило, че онези, които са получили ваксини, има 90% по-малка вероятност да бъдат хоспитализирани или да умрат.

Резултатите потвърждават наблюдения от САЩ, Великобритания и Израел, но изследователите казват, че това е най-голямото изследване от този вид досега.

Разглеждайки данните, събирани започвайки от декември 2020 г., когато Франция започна ваксинационната си кампания, изследователите са сравнили резултатите от 11 млн. ваксинирани с 11 млн. неваксинирани хора.

Те са образували двойки, свързващи неваксиниран индивид с ваксиниран човек от същия регион и на същата възраст и пол, проследявайки ги от датата на поставянето на втората доза на ваксинираното лице до 20 юли.

Започвайки 14 дни след втора доза, рискът ваксинирани субекти да изкарат тежък COVID-19 е намалял с 90 процента според проучването, проведено от Epi-Phare, независима група за изследване на безопасността на лекарствата, която работи тясно с френското правителство.

Ваксинацията изглежда почти толкова ефективна срещу «Делта» варианта, с 84% защита за хора на 75 и повече години и 92% за хора на възраст 50-75 години.

Тази оценка обаче се основава на данни само за един месец, тъй като вариантът «Делта» стана доминиращ във Франция едва през юни.

«Проучването трябва да бъде продължено, за да включи резултати от август и септември», отбеляза епидемиологът Махмуд Зурейк, ръководител на Epi-Phare.

Изследването обхваща имунизацията с препарати на Pfizer/BioNtech, Moderna и AstraZeneca, но не и Jannsen, който беше разрешен много по-късно и се използва далеч по-рядко във Франция.

Резултатите също така показват, че през периода на проучване — до пет месеца — ваксинационната защита срещу тежък COVID-19 не е намаляла.

News.bg.

Коментари:

comments powered by HyperComments