DWN: Обвинявайки Русия, ЕС крие собственатта си некадърност

Настоящата газова криза в Европа не е причинена от интригите на Русия, а от провалената енергийна и икономическа политика на ЕС, според Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Зад обвиненията срещу Москва Брюксел се опитва да скрие истинския проблем: съюзът няма достатъчно природен газ и трябва да увеличи доставките от Русия. Германия трябва да пусне Северен поток 2 възможно най-скоро, подчертава германският вестник.

DWN: Обвинявайки Русия, ЕС крие собственатта си некадърност

Енергийната криза хвана Европейския съюз в «мъртва хватка». Има много причини за това, по-специално малките запаси от синьо гориво в хранилищата в сравнение с предходните години, както и фактът, че по-голямата част от втечнения природен газ сега отива в Азия, където потребителите плащат още по-висока цена за него, обяснява немското издание.

Но в Брюксел вече откриха виновника, а това е Русия. Според някои политици Москва умишлено създава прекъсвания на доставките, за да принуди ЕС да сертифицира газопровода „Северен поток 2“. Но в действителност Газпром напълно спазва условията на своите договори, което наскоро беше потвърдено дори от германския канцлер Ангела Меркел. Нещо повече, тя косвено призна вината на ЕС в случващото се:

„Трябва да си зададем въпроса: поръчали ли сме достатъчно количество газ или може би високата цена в момента е причината да не сме поръчали достатъчно?“

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments