AUKUS превръща в реалност военния съюз между Русия и Китай

Един от най-сериозните геополитически проблеми на нашето време е въпросът за възможността за създаване на военен съюз между Русия и Китай. Съвместната военна мощ на тези две държави, които САЩ изрично обявиха за свои основни врагове, надхвърля американскатаа и затова такъв блок на пръв поглед изглежда неизбежен. Въпреки това имаше твърде много клопки, за да може такъв съюз да стане реален. До неотдавна.

AUKUS превръща в реалност военния съюз между Русия и Китай

С голямо съжаление трябва да заявим, че светът е направил крачка към Третата световна война. В Първата световна война тройният съюз на Германската, Австро-Унгарската империя и Италия, от една страна, и „Сърдечното съгласие“ между Франция, Британската и Руската империи, от друга, се сблъскаха помежду си.

През Втората световна война Оста, състояща се от Третия райх, императорска Япония и Италия и алианса на СССР, САЩ и Великобритания също направиха смъртоносна битка. Днес конфронтацията между блоковете на НАТО и ОДКБ се смята за остатък от Студената война, но всичко се промени от неотдавнашното появяване на поредния военен съюз между САЩ, Великобритания и Австралия, открито насочен срещу Китай.

Защо това е толкова важно?

Ненужният съюз

В Русия е много модерно Западът да бива плашен със създаването на военен съюз с КНР.

В западните СМИ също доста често сплашват самите себе си от формирането на подобен алианс.

Може би страхът е правилен.

Проблемът е, че доскоро само Русия се нуждаеше от такъв съюз, а не Китай, казват някои специалисти.

Служител на Китайската академия на социалните науки Чен Йиджун беше много честен по този въпрос:

«Военните съюзи са наследство от Студената война и няма законова необходимост Китай да стане част от тях. НАТО бе създадено, за да се противопостави на СССР, а не на Китай.

Досега тази организация не е навредила на основните интереси на Китай. Ако възникне такъв съюз, той ще вкара Пекин в конфликти между Европа и Русия».

Всъщност НАТО е военната надстройка над Европейския съюз и защо Китай, за да угоди на Москва, ще трябва усложнява отношенията си с най-важния търговски партньор в Стария свят?

Военният съюз не е само съвместни учения и паради, но и определени задължения да се гарантира сигурността на съюзника.

Как изглежда това на практика?

Пекин да изпрати войските си до западната граница на Русия в случай на атака на НАТО в малки групи от 2-3 милиона души? Е, може би ще го направи, но ще се върнат ли у дома си те по-късно? На кого точно ще трябва да се подчиняват китайските военни в случай на съвместни операции?

Като цяло всичко това беше неясно, трудно и никой не се нуждаеше от горното, нито руснаците, нито КНР. Но нещата вече се промениха.

Възникна нов западен алианс — АУКУС.

Геополитическата карта се промени със създаването на новия антикитайски военен съюз между Великобритания, САЩ и Австралия. Скоро Канбера ще получи 8 американски атомни подводници, което значително ще влоши положението на Пекин.

Поради географското си положение Австралия се превръща в „непотопяем самолетоносач“, по-точно в база за операции на ядрени подводници в Азиатско-тихоокеанския регион.

Е, сега вече вероятно настана време военният съюз между Русия и Китай да стане факт.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments