САЩ: Само две руски подводници «Ясен» могат да потопят четири групи самолетоносачи

Преди броени дни руското военно ведомство обяви поредните успешни изпитания на хиперзвуковата ракета „Циркон“ от подводницата „Северодвинск“ (от проекта 885 „Ясен“), разположена на дълбочина 40 метра. Ракетата успешно порази условна морска цел в Баренцово море. Това е второто изпитание от подводница от този тип. Първото беше извършено от надводно положение. Западните експерти високо оценяват бойните качества на новото руско оръжие.

САЩ: Само две руски подводници "Ясен" могат да потопят четири групи самолетоносачи

Според анализаторите от американското издание на The Military Watch Magazine, «Циркон» осигурява значително по-голямо предимство пред западните системи от предшественика си «Калибър».

Понастоящем руският флот има две подводници от клас „Ясен“, още седем са в процес на изграждане или преминават морски изпитания. Оборудването на тези подводници с «Циркон» променя правилата на играта в морето и позволява на ракетите да поразяват вражески цели от много по-голямо разстояние и с по-голяма вероятност.

Въпреки факта, че «Циркон» е много скъпо оръжие, той потенциално може да служи като ефективно средство за разширяване на тактическите възможности на атомните подводници на ВМС на Русия. Западните експерти считат, че една подводница от клас „Ясен“ може да има огневата мощ, необходима, за да изведе двукратно от строя ударна група на самолетоносач. А две такива подводници могат да потопят четири групи вражески самолетоносачи.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments