Habertürk: 5 ноември, датата, на която отношенията между Турция и САЩ ще пробият дъното

Авторът на турското издание изглежда се подготвя за най-лошото, като анализира пътуването на Ердоган до Ню Йорк за Общото събрание на ООН и резултатите от срещата на върха в Сочи. Според него кризата между Анкара и Вашингтон се задълбочава все повече, а пикът ще дойде след месец. Журналистът е уверен, че Русия пак ще спечели.

Превод от Habertürk (Турция):

Habertürk: 5 ноември, датата, на която отношенията между Турция и САЩ ще пробият дъното

Миналата седмица в Сочи се проведе среща между турския президент Реджеп Ердоган и руския президент Владимир Путин. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че дневният ред на срещата е «най-обширният, като се започне от двустранните отношения» между двете страни.

Ние в Турция се фокусирахме върху темата за Идлиб, но системите за противовъздушна отбрана С-400 привлякоха вниманието на срещата на върха. Ердоган даде да се разбере, че Турция ще продължи да си сътрудничи с Русия по системите за противовъздушна отбрана С-400. А Путин подчерта важността на икономическите отношения с Турция. И двамата лидери не засегнаха проблемни теми в изявленията си пред медиите.

Покупката на втората партида системи С-400 изглежда важна от гледна точка на способността на Турция да влияе на Москва.

Позицията на Москва за Идлиб обаче е кристално ясна.

От гледна точка на Москва „радикалните джихадисти използват турските военни бази в и около Идлиб като защитен щит срещу сирийската армия“.

Русия няма да хареса това в дългосрочен план. Затова рано или късно на сирийската армия ще бъде дадена зелена светлина относно връщането на Идлиб под нейния контрол.

Тежестта на Турция в Сирия намаля, след като Израел и САЩ започнаха да поставят по-голям акцент върху ролята на Русия в Сирия за ограничаване на „иранското влияние“.

Бягството на американските войски от Афганистан и постепенното изтегляне на САЩ от другите региони са почти геополитически поврат. Това ще принуди Турция да определи ясен маршрут. С други думи, отсега нататък трябва да изработим по-ясна външна политика за Сирия и Ирак.

В такава конюнктура Русия укрепва партньорствата по оста на Евразия. Съседите на Русия, Китай и Афганистан използваха срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) миналия месец след провала на Америка в Афганистан като платформа за преобразяване на региона според собствените им виждания.

На 21-та среща на върха ръководителите на държавите от ШОС одобриха официалното членство на Иран в тази организация. Сега трябва да изчакаме и да видим дали Турция ще се отдалечи от НАТО, за да бъде сред основните играчи в ШОС, в която е и партньор за диалог.

НАТО е преди всичко най-големият «оръжеен магазин» и в същото време военна организация.

Тук покупката на Турция на системата С-400 е критичен въпрос.

Когато един от клиентите реши да отиде „в съседния магазин“, който се оказва „по-добър“, това се превръща в удар както по икономическите, така и по идеологическите интереси на САЩ.

Руски източници твърдят, че някои хора са казали на Ердоган в Ню Йорк, че той трябва да изостави системите С-400.

В Сочи, когато Ердоган увери: „Няма да отстъпим по този въпрос“, на лицето на Путин се появила усмивка.

В същото време Ердоган, разрешавайки закупуването на втора партида С-400, от една страна, дава тежък сигнал на Байдън, затваряйки вратите пред него, от друга страна, подава ръка за приятелство с Путин.

Датата на настоящата ескалация на кризата е 5 ноември. От този ден нататък Турция ще започне работа по създаването на пътната карта за втората партида С-400.

Източник: https://www.haberturk.com/yazarlar/cetiner-cetin/3210436-s-400-krizinde-kritik-tarih-5-kasim

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments