TNI: Какво мисли Владимир Соловьов за Русия и САЩ, 3 част

Редакторът на The National Interest, Джейкъб Хайлбран, интервюира известния руски телевизионен водещ Владимир Соловьов, който сподели какво „наистина“ мисли за Америка и Русия.

„Ние имаме нулеви проблеми със САЩ. Вие сте тези, които имате проблеми с нас“, каза Соловьов.

Очевидно Хайлбран не е очаквал такъв отговор.

Превод от The National Interest, САЩ: 

TNI: Какво мисли Владимир Соловьов за Русия и САЩ, 3 част

3 част

— Предвид богатия ви опит в Съединените щати, критиците и противниците ви смятат, че сте непреклонен враг на САЩ. Как можете да обясните промяната във вашите възгледи за САЩ през десетилетията?

— Преди всичко, аз не работя за американската аудитория. Не водя международни ток-шоута. Аз съм журналист и в моите програми са представени всякакви гледни точки. В нашата програма имаме сурови критици на Русия от САЩ. При нас беше бившият посланик Джон Хърбст, който работеше в Украйна, много пъти е имало американски граждани, а и други хора, които критикуваха Майка Русия доста остро. Нямаме нищо против американския народ.

Всъщност винаги помним общата история на нашата победа във Втората световна война, очите ни са отворени. Но когато казват, че имаме антиамерикански възгледи, това не е вярно. Такива просто няма. Разбира се, ще критикувам остро тези политически стъпки, които са насочени срещу моята страна. Но това не означава, че не уважавам американската история. Това също не означава, че трябва да съм сляп за всички минуси на американската история, както и за всички плюсове на американската история. Това е обективна гледна точка, ако някой въобще може да бъде обективен. Така че няма промяна. Това, което се случи в Америка, е друг въпрос. Тук се случи промяна в това, в което се превърна в Америка. Погледнете 90-те години и ги сравнете с 2010-те. Това същата държава ли е?

— Според социологическите проучвания днес руската младеж или тези под тридесет години са разочаровани от сегашното състояние на нещата в Русия. Как може да се обясни това?

— Това е по целия свят. Говорете с американската младеж и ще видите почти същата статистика. Младите хора по принцип винаги са недоволни от случващото се. Освен това трябва да вземем предвид коронавируса и настроението в света. Можете ли да си представите преди година или две, че подобна бъркотия ще започне в Америка? Можехте ли да си представите, да речем, преди година, че ще имате такива избори? Сега целият свят наблюдава как Тръмп обвинява Байдън в корупция. А Байдън пред целия свят обвинява семейство Тръмп в корупция.

Те се обвиняват един друг и затова половината от населението на САЩ казва: „Не вярвам на тези избори“. А другата половина от населението казва: „Кой, по дяволите, си ти, за да казваш, че тези избори са недемократични и непрозрачни?“ А след това всички заявяват: „Трябва да бъдете изхвърлени. Трябва да ви изхвърлим от Twitter и Facebook.»

Тръмп нарича изборите фалшифицирани, а Байдън казва: „Не слушайте Тръмп“. Но той беше ваш президент. Половината от вашето население не вярва в собствения си избор. «Черните животи са важни» все още са на марш, а те имат много въпроси. Тогава се случи 6 януари и едно момиче беше убито.

И вие заявявате пред целия свят: „Ние трябва да се борим за правата на човека“. Страхотно, обичам правата на човека, но какво да кажем за Афганистан, имат ли там човешки права? Какво стана там? Какво се случи с тези бедни убити деца?

«О, съжаляваме, това беше ужасна грешка.»

Нима? Това достатъчно ли е? Има ли някакви санкции? Хайде, нека си го кажем направо в очите. Ние обичаме САЩ, но нека да разделяме нещата: когато говорим за американския народ и когато говорим за американската държава.

Край на 3 част, следва продължение

Източник: https://nationalinterest.org/feature/what-vladimir-soloviev-really-thinks-about-russia-and-america%C2%A0-194966

Петя Паликрушева, превод и редакция

Коментари:

comments powered by HyperComments