TNI: Какво мисли Владимир Соловьов за Русия и САЩ, 2 част

Редакторът на The National Interest, Джейкъб Хайлбран, интервюира известния руски телевизионен водещ Владимир Соловьов, който сподели какво „наистина“ мисли за Америка и Русия.

„Ние имаме нулеви проблеми със САЩ. Вие сте тези, които имате проблеми с нас“, каза Соловьов.

Очевидно Хайлбран не е очаквал такъв отговор.

Превод от The National Interest, САЩ: 

TNI: Какво мисли Владимир Соловьов за Русия и САЩ, 2 част

2 част

— Защо не десетки милиони? Това число е общоприето.

— Защото не е вярно. Защото ние знаем точно колко хора са били убити. Това са около 900 хиляди, а не 20 милиона, както твърди Западът. Ако започнем да преувеличаваме, ще се отклоним от историческата истина. Ето защо това е едно от тези неща, има документи и трябва да се придържаме към документите. Ако се обърнем към документите, това все пак са ужасни цифри, но не и десетки и стотици милиони. При всички положения е ужасно, няма значение, всеки убит невинен е ужасна трагедия за семейството. Но ние трябва да съдим за нещата според тогавашните закони. Аз не съм от тези, които казват, че Сталин е бил някакъв велик герой на Русия, не, не съм от тези хора. Но просто казвам, че трябва да бъдем реалисти. По онова време щеше бъде изключително трудно да се намерят ангели в световната политика. Ще видим диктатори, управлявали в своите страни по целия света.

Нека започнем с британците. Нека ви напомня, че Уинстън Чърчил е участвал лично в събитията в Индия, при които бяха убити стотици хиляди хора. Неговото решение, неговото политическо решение доведе до този глад в Индия.

— Но има разлика между Сталин и Чърчил.

— И разликата е, че няма да считаме индийците за хора? Или че трябва да забравим, че тя все още е била част от Британската империя?

— В случая с Франклин Рузвелт разликата е, че това бяха затворнически лагери, а не концентрационни. Никой не е бил убиван активно в тези лагери, а САЩ признаха вината си.

— И Русия също.

-Не можем безотчетно да сравняваме тези лидери по този начин.

— Не, разбира се, че не. И отново това не е вярно. Опитваме се да оценим доброто и лошото, плюсовете и минусите на всяка страна. Все още си спомняме т. нар. Съветски ковчези, когато еврейските имигранти от Русия, считани за социалдемократи, бяха депортирани от Америка в Русия, обратно в Майка Русия, след Първата световна война.

Все още помним участието на САЩ в конференцията в Евиан през юли 1938 г., която като цяло беше доста брутална спрямо еврейския народ на Германия. Все още помним всички нацисти и всички симпатизанти на антисемитите, които бяха в Съединените щати преди Втората световна война. Все още помним тези ужасни бомбардировки в Дрезден. Спомняме си какво направиха американците с Хирошима и Нагасаки.

Не се опитвайте да откривате светци в този свят. Престъпната дейност на Сталин се обсъжда с удоволствие в Русия след смъртта му. Ето защо той е отстранен от мавзолея. Така че въпросът по никакъв начин не е, че Сталин се смята за герой на Русия. Е, това е престъпна дейност, която той е извършил. Това не са само лагери, той преселва цели народи от местата, където са живели.

Въпросът не е, че казваме, че Сталин е нашият герой. Разбира се, че не. Но ние просто казваме, че трябва да признаем, че Сталин е човекът, който управлява страната по време на Втората световна война. Независимо дали ви харесва или не, именно той, заедно с Чърчил и Рузвелт, създаде новия свят. И Чърчил, и Рузвелт го смятаха за легитимен политически лидер, с когото преговаряха и подписаха всички необходими споразумения. В своите изявления, писма и спомени те имаха много високо мнение за него. Което по принцип е много похвално. Това е съвсем различен свят. Лесно е да съдиш света, докато живееш в 21-ви век. Ако трябва да съм по-точен, Сталин не е моят герой.

— Надявам се, че не.

— Въобще не. Но разбирам, че в това, което той направи, имаше много положителни неща, но, да, имаше и много негативни. Но отново, ако мислим за Оливър Кромуел, той лош човек ли беше или добър?

Трябва да разберем, че всъщност Гражданската война в Русия приключи едва с началото на Великата отечествена война. Русия беше в хаос. Брат брата убиваше. Загубихме десет милиони души по време на Гражданската война. Следователно, от наша гледна точка, за нас е много трудно да разберем как са се чувствали тези хора в онзи конкретен момент. Но в крайна сметка, като евреин, знам, че именно Сталин и руската армия успяха да сложат край на ужасните нацисти и да спасят моя народ.

— Е, можем да обсъждаме Сталин цял ден. Нека да преминем към настоящето. Доналд Тръмп сериозно планира да се кандидатира за президент през 2024 г., противопоставяйки се на Джо Байдън. Имате ли личен фаворит? Бихте ли искали Тръмп да бъде преизбран през 2024 г.?

— Честно казано, абсолютно ми е все едно. От гледна точка на журналист, той е забавен. Винаги е интересно да го гледате, да слушате какво още има да каже. Той прави шоута през цялото време. Но нека попитаме кое е добро за Майка Русия. Всъщност няма значение дали Тръмп е или Байдън. Разбирам, че антируският курс в момента е основното направление на американската политика. Така че няма значение дали Тръмп или Байдън.

За съжаление отношенията между нашите страни не се подобряват. Няма значение, че Тръмп е добър оратор, а Байдън не. Друго съществено и важно е: какви сладкиши са сложили в кутията за предстоящите празници. Абсолютно точно е — това, което са сложили, няма да ни хареса. Отговорът определено не е това какво ще ни хареса. Всъщност срещнах се и с двамата Буш.

Срещнах Джордж Буш през 90-те години и интервюирах сина му през около 2000 г. Поговорих и с двамата, беше изключително интересно. Знаете ли, изключително интересно е да получите възможност да интервюирате президент и разбира се, би било изключително интересно да се разговаря с Доналд Тръмп, когато той беше президент, или с г -н Байдън. И двамата имат положителни и отрицателни страни, ако човек управлява държава като Съединените американски щати, това определено е много важно. А интервюирането на такива хора, разговорът с тях е истинско предизвикателство.

— Вие сте в списъка за санкции, предложен от Алексей Навални и неговите сътрудници. Това притеснява ли ви изобщо?

— Да, така е. Първо, за първи път в историята на САЩ, журналист беше добавен към списъка със санкции. Защото журналистите обикновено се считат за част от това прекрасно американско отношение към свободата на словото.

Второ, безпокои ме липсата на процедура, при която можете да изразите своята гледна точка. Навални е нацист, той е добре известен със своите националистически възгледи, своите антисемитски възгледи. Независимо дали го признават в САЩ или не, има много факти, които го доказват.

Аз съм евреин и той отдавна изяснява отношенията си с мен. Най-вече защото изобщо не го признавам за демократичен лидер. Виждам го като антисемит, нацист и си спомням откъде се появи. Нека ви напомня, че той беше изгонен заради своите националистически възгледи от партията, което се смята за най-старата демократическа партия.

Така че, когато някой дойде в Конгреса със списък, съставен според възгледите на Навални, това не е Америка, която познавах. Това не е Америка, която се бори за това, в което вярва. Всичко това е малко странно. Така че да, това много ме притеснява, въпреки че нямам собственост в САЩ. Но работих в САЩ, живях там известно време и обичам щатите. Дъщеря ми се роди в САЩ, когато работех в Университета на Алабама в Хънтсвил.

Край на 2 част, следва продължение

Източник: https://nationalinterest.org/feature/what-vladimir-soloviev-really-thinks-about-russia-and-america%C2%A0-194966

Петя Паликрушева, превод и редакция

 

Коментари:

comments powered by HyperComments