Spiegel: Конституционния съд на Полша реши, че някои норми на ЕС противоречат на полската Конституция


Полският конституционен съд призна приоритета на полската конституция пред европейското законодателство и обяви част от правото на ЕС за противоконституционно, съобщава Der Spiegel. Както отбелязва вестникът, решението може да „промени Европейския съюз“ и да породи „огромна ударна вълна“. Според автора на статията реакцията на полското правителство е двусмислена: те са по-скоро „изненадани и шокирани от това, което са направили“.

Spiegel: Конституционния съд на Полша реши, че някои норми на ЕС противоречат на полската Конституция

Полският премиер Матеуш Моравецки е довереник на Ярослав Качински, основател на управляващата национална консервативна партия „Право и справедливост“. Той се обърна към Конституционния съд на Полша с въпрос дали законодателството на ЕС има приоритет пред полската конституция, пише Der Spiegel.

Юлия Пшилембска също е довереник на Качински — и председател на Конституционния съд. В четвъртък в 17.15 ч. тя прочете съдебното решение. Обявяването на решението отне около 30 минути, половин час, които са в състояние да „променят Европейския съюз“ — и преди всичко Полша. Според Конституционния съд някои норми на ЕС противоречат на полската конституция: тези, въз основа на които Брюксел и Европейският съд поискаха промени в съдебната реформа, инициирана от партията „Право и справедливост“, твърди вестникът.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments