FAZ: В Германия започна процес над 100-годишен охранител в концлагер


В Германия започна процес срещу бивш охранител в концентрационния лагер Заксенхаузен, който в момента вече е на 100 години, съобщава Frankfurter Allgemeine. Той е обвинен в умишлено съдействие и подпомагане на убийствата на хиляди затворници, включително съветски военнопленници. Разглеждането на делото ще отнеме много време поради големия брой жертви, както и поради факта, че възрастният подсъдим може да присъства на заседанието не повече от 2,5 часа.

FAZ: В Германия започна процес над 100-годишен охранител в концлагер

Началото на процеса в Бранденбург на Хавел. Бивш пазач на СС е на подсъдимата скамейка. 100-годишният мъж е обвинен в преднамерено и умишлено съдействие при убийството на хиляди затворници в концентрационния лагер Заксенхаузен между 1942 и 1945 г.

Според съда става дума за разстрел на съветски военнопленници и убийства на затворници с помощта на отровен газ, както и за създаване и поддържане на условия, неподходящи за живот. Потърпевшата страна се представлява от 79-годишния французин Антоан Грумбах. Баща му, партизанин, е бил убит в Заксенхаузен.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments