FA/Германското разузнаване за Хитлер: «Той беше готов да се присламчи към всеки, който би бил добър с него»

Хитлер бил с 11 години по-млад от Сталин, той е роден в граничния регион на Австро-Унгария през 1889 г. Загубил баща си на 13-годишна възраст, а майка си на 18-годишна възраст (евреинът лекар, който лекувал майка му, си спомня, че за 40-годишната си медицинска практика не бил виждал никой толкова съкрушен от смъртта на майка си, като бил Хитлер).

Превод от Foreign Affairs, САЩ: 

FA/Германското разузнаване за Хитлер: "Той беше готов да се присламчи към всеки, който би бил добър с него"

На 20-годишна възраст Хитлер се оказал на опашката за раздаване на хляб във Виена, практически бил похарчил всичките си спестявания и наследството. Два пъти му отказали прием във Виенската академия по изобразителни изкуства («пробните работи са неудовлетворителни»), живеел в приют за бездомни на жп станцията.

Бездомният на съседното легло си спомня, че „дрехите на Хитлер бяха пълни с въшки, тъй като той прекарваше дни без покрив над главата си и в ужасни условия“.

Скоро, след като взел назаем малко пари от леля си, Хитлер се озовал в мъжко общежитие. Той успял да намери работа — оцветявал пощенски картички и рисувал реклами.

Често посещавал обществените библиотеки, където четял политически трактати, вестници, философът Артър Шопенхауер и книгите на Карл Май, чието действие се развивало в епохата на каубоите и индианците в Дивия Запад или в екзотичния Близък изток.

Хитлер избягал от военна служба. Когато властите най-накрая го хванали, сметнали измършавялия и мрачен млад мъж за негоден за служба. Той преминал границата и избягал в Мюнхен, а през август 1914 г. се присъединил към германската армия като редник. Той завършил Първата световна война като редник, но последиците от нея преобърнали живота му.

Той бил един от многото хора, които променили коренно политическите си възгледи отляво надясно в резултат на хаоса, последвал поражението на Германската империя.

Хитлер останал във войската, защото висшестоящият офир, главата на разузнавателния отдел на немската армия, решил да го изпрати на курс за противодейстиве на левите движения, а след това да го внедри в левите групировки.

Офицерът си спомня, че Хитлер «приличаше на уморено бродещо куче в търсене на стопаин», и че «той беше готов да се присламчи към всеки, който би бил добър с него».

Ролята на доносник довела до влизането на Хитлер в малка дясна групировка, Немската работническа партия, основана с цел да се примамят работниците от редиците на комунистите.

По-нататък Хитлер я превърнал в Немската национал-социалистическа работническа партия с подкрепата на емигранти от царска Русия, които се отличавали с буен антисемитизъм.

Източник: https://www.foreignaffairs.com/articles/russia-fsu/2017-09-19/when-stalin-faced-hitler

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments