TNI: Какво мисли Владимир Соловьов за Русия и Америка, 1 част

Редакторът на The National Interest, Джейкъб Хайлбран, интервюира известния руски телевизионен водещ Владимир Соловьов, който сподели какво „наистина“ мисли за Америка и Русия.

„Ние имаме нулеви проблеми със САЩ. Вие сте тези, които имате проблеми с нас“, каза Соловьов.

Очевидно Хайлбран не е очаквал такъв отговор.

Превод от The National Interest, САЩ: 

TNI: Какво мисли Владимир Соловьов за Русия и Америка, 1 част

Джейкъб Хайлбран: През 1995 г. известен руски автор пише, че „възстановяването на Руската империя до нейните бивши или близо до бившите й граници е само въпрос на време. Рано или късно това ще се случи, независимо кой ще бъде държавен глава.» Разбира се, вие сте написали това във вашата биография на Владимир Жириновски. Вярвате ли, че прогнозата ви ще се сбъдне напълно? Свидетели ли сме на пълното възстановяване на Руската империя при Владимир Путин?

Владимир Соловьов: Не съм сигурен, че това по някакъв начин е свързано само с името на Владимир Путин. Всичко е много по-сложно. Ако погледнете историята на страната ни, ще видите, че Русия е много уникален тип империя. Дишаща империя. Вдишваме и издишваме, ту ставаме по-големи, ту по-малки.

Например през 1917 г. почти престанахме да съществуваме, когато много малка част от това, което беше Руската империя, остана от нас. А в нашите училища, на картите, тя заемаше малка площ, която беше маркирана в червено.

И това го наричаха руско дърво, заобиколено от вражеска гора. А след това тази територия прерастна в могъща, могъща империя под ръководството на съветския лидер Йосиф Сталин. Става дума по-скоро за руския език, руската култура, руския начин на живот, руското чувство за справедливост. Рано или късно ние връщаме това, което смятаме за свое. Не непременно със сила, а главно чрез идеята за единство, която съществува в руската култура и в много своеобразното руско подсъзнание.

— Вашият отговор подсказва, че има особена руска същност?

— Напълно вярно.

— Винаги ли е имало?

— Винаги е имало.

— Но при Петър I имаше и привърженици на Запада.

— Разбира се.

— Тогава защо да не се отворихте към Запада?

— Ние сме изключително отворени. Не бихме могли да бъдем по-отворени към Запада. И като цяло, ако имате възможност да дойдете в Русия и да говорите с руснаци, ние сме изключително отворени.

А ако говорим за образовани хора, а в Русия има много образовани хора, всички те говорят поне няколко чужди езика и са добре запознати с чуждата култура … френски, британски, американски книги. Ние сме много отворени към Запада. Ние не сме затворени по никакъв начин. Точно обратното.

Но ние разбираме идеята за разнообразието, за нас не е проблем да признаем, че Западът е Запад, а Изтокът е Изток.

Не следвайки Ръдиард Киплинг, но по принцип не приемаме идеята за мисията на белия човек. Просто не смятаме, че трябва да бъдем колонизирани. Това е малко сложно. Дори Петър I не беше западен в Руската империя. Да, той взе всичко от Запада, но в същото време във висша степен беше руски император, много руски. Всъщност вижте какво се случва с многото хора, дошли на власт. Както в случая с Екатерина II. Определено в нея нямаше руска кръв, в нея не можеше да се намери нито капка руска кръв, но тя стана невероятно руска.

По-скоро това е уникална територия, която дава напълно различна гледна точка за това кой сте. Всеки път, когато западните идеи проникнат в Русия, този внезапен обрат се случва в тях и те се превръщат в руски идеи. Дори по време на индустриализацията, индустриализацията през 20-те и 30-те години на миналия век в Русия се извършва главно с много американска помощ. По времето на ужасния Сталин в Русия са работили над 400 000 американци.

Те пристигнаха в Русия с всички модернизирани принципи на индустриализацията, които съществуват в Съединените щати. Построиха много, много важни фабрики, които по-късно бяха използвани за руската военна индустрия.

— Ясно.

-Така че приехме всички идеи, които успяхме.

— Включително идеята на автомобилната компания «Ford Motor Company».

— Включително Ford Motor Company. Всички те са работили в Русия. Дори марксизмът не е руски. Станахме комунисти, но това бяха напълно западните идеи на Маркс и Енгелс. Трудно беше да се признае, но те не бяха руски дори по произход. Но с радост възприехме техните идеи.

— Споменахте Сталин няколко пъти. Смятате ли, че има полезни уроци, които да се извлекат от тази епоха? Защото на Запад считаме тази епоха за трагедия, за бедствие.

— Е, а как възприемаме Франклин Рузвелт? Знаете, четири пъти президент на Съединените щати в момент, когато правата на черното малцинство не са съществували в смисъла, в който ние ги разбираме сега. Така че определено имаше много нарушения на правата на човека. Можем да говорим за концентрационни лагери за американски граждани с японски произход, можем да говорим за големия глад и всички ужасни неща в епохата на Рузвелт и преди него.

Трябва ли да считаме Рузвелт за толкова лош, колкото Сталин? Сталин несъмнено е диктатор, без съмнение има много неща, с които никой не може да се гордее. Несъмнено ръцете му са в кръв, в кръвта на невинни руснаци. Но броят на тези хора, които са били убити, не е десетки милиони. Така че всеки исторически лидер трябва да бъде съден според законите на своето време.

Край на 1 част, следва продължение

Източник: https://nationalinterest.org/feature/what-vladimir-soloviev-really-thinks-about-russia-and-america%C2%A0-194966

Петя Паликрушева, превод и редакция

Коментари:

comments powered by HyperComments