«Русия е велика държава, независим играч от световна класа»

Превод от The Economist (Великобритания):

"Русия е велика държава, независим играч от световна класа"

Нова «прохладна» война

Сега, когато еднополюсният момент вече стана история, целта на Русия е да остане независим играч от световна класа. Това е съвременното определение на историческия термин «велика държава», който днес се използва широко в Русия. За ръководството на страната Русия не е нищо повече от велика държава, точно както за мнозина във Вашингтон самосъзнанието на Америка е неразривно свързано със световното господство (превъзходство).

Съпътстващо предизвикателство за Русия е да застане твърдо с китайските си партньори и по този начин да поддържа отношенията в стабилно състояние. В отношенията със САЩ лидерите на Москва и Вашингтон трябва внимателно да поддържат взаимно разбирателство. Това означава, че конфликтите, в които Русия и Америка (по-специално Украйна) са пряко или косвено замесени, няма да излязат извън контрол, че поредица от инциденти между въоръжените сили (например в Сирия) няма да доведат до стрелба и че след голяма кибератака няма да последва военен отговор.

За да продължи напред уверено, Русия трябва да преоткрие своите ценности — например сътрудничество за доброто на обществото, патриотизмът…

Това не е лесна задача. Но основният урок от разпадането на Съветския съюз преди 30 години е, че макар големите държави да не могат да бъдат победени отвън, те могат да се сринат под тежестта на вътрешните си проблеми, независимо дали са игнорирани или се решават неправилно . Този урок, разбира се, е от значение не само за Русия, но и за другиje значими държави, независимо дали са във възход или в упадък.

Източник: https://www.economist.com/by-invitation/2021/10/01/dmitri-trenin-on-russias-interests-in-the-new-global-order

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments