Психолог: Румен Радев никога не е влизал в истински дебат, избягва го

Който пръв се сети, че не може да налага дневния ред на народа, а трябва да го следва — той ще спечели

Щабът на Радев ще полага усилия да се избягват срещи с другите кандидати

Психолог: Румен Радев никога не е влизал в истински дебат, избягва го

«Изненадата ще дойде, когато кандидат-президентите влязат в пряк диалог«. Тази теза изложи в коментара си по БНР психологът Росен Йорданов.

Според него настоящият президент Румен Радев е в зоната си на комфорт, заради което не би имал желание да се появява в ситуации, които ще го извадят от нея. Йорданов прогнозира, че щабът на Радев ще полага усилия да се избягват срещи с другите кандидати за «Дондуков» 2.

«За да затвърдят образите си, другите кандидати за президент ще търсят повече изяви и срещи, в които дебатът да се води в друг контекст — не какво другият не е, а кой как вижда президентската роля и своята роля в бъдещето на страната».

По думите на психолога изкушението да се търси конфронтацията между кандидат-президентите е голямо и все още печелившо по нашите географски ширини:

«Смятам, че в тази кампания ще надделее диалогичният тон».

Психологът описа очакванията за тона на кандидатите:

«От проф. Анастас Герджиков ще чуваме повече от тона на ректора, ще изгради образ на по-решителен и по-категоричен и уверен кандидат, отколкото се предполага. 

Лозан Панов вече даде анонс какво можем да очакваме от него — твърдост, трудно прикривана враждебност, категоричност — неприсъща за поста и образа, който беше изградил. 

Румен Радев ще изненада своите избиратели с това, че генералският ореол, който той градеше на една персонално насочена конфронтационна кампания в продължение на години, но не беше влизал реално в истински дебат, та този ореол ще бъде заменен с по-голяма степен на нерешителност и ще се видят пробойни в самочувствието».

Според Йорданов материалните проблеми — финансова, енергийна кризи — ще «ударят по джоба хората» и няма как това да не се отрази и на изборите:

«Който пръв се сети, че не може да налага дневния ред на хората, а трябва да го следва — той ще спечели». 

В предаването «Хоризонт до обед» бившият психолог в МВР коментира и назначението от кмета на София Йорданка Фандъкова на бившия главен секретар на МВР Ивайло Иванов за началник на Столичния инспекторат:

«Аз многократно съм казвал, че г-н Иванов не го намирам за най-удачната кандидатура за главен секретар на МВР, но когато го уволниха с тези мотиви, които бяха абсурдни… през цялата история на България никога от служебно правителство не са сменяни всички шефове на служби в тази държава — цялата сигурност се държи от един човек в момента. 

Г-н Иванов беше сменен с абсолютно неадекватни мотиви от Бойко Рашков (служебен министър на вътрешните работи — б.р.), който е един милиционер, той е бил в онези години, от които ние се отричаме.

Да кажеш, че един главен секретар на МВР е нелепо да бъде назначен за шеф на сигурността — е несериозно. От друга страна обаче — това е политическа грешка, защото налива вода в мелницата на говореното за греховете на Борисов, на ГЕРБ, т.е. теми, които вече не са актуални».

Коментари:

comments powered by HyperComments