Проф. Николай Витанов: В София и Пловдив успяват да задържат заразата, въпреки яростните опити на помагачите да я разпространяват!

Най-напред картата съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Броят на областите на ниво 4 расте полека.  Днес има нови кандидати. Единият е вече явен, другият все още се крие, но ей сега бързо ще го засечем по картите. Ямбол е явният кандидат и това се вижда на картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Това написа във фейсбук математикът проф. Николай Витанов.

Проф. Николай Витанов: В София и Пловдив успяват да задържат заразата, въпреки яростните опити на помагачите да я разпространяват!

„Коя област е скритият кандидат? Скрит, защото не се е показана на горната карта. На прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост обаче се вижда ясно скритият кандидат и това е Благоевград. Това, че я има тази областна едната карта, но я няма на другата, означава, че Благоевград се очаква да се кандилка покрай границата между нива 3 и 4, преди да иде на ниво 4. Кърджали, Смолян и Плевен са относително най-добре засега.

Кърджали си бяха добре преди седмица и за тази седмица им обещах относително спокойствие. Имат го. Плевен, ако си спомняте, ги похвалих преди време за налагането на локалните мерки. Ето, ходът им тогава, днес дава резултат.

Прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост очертава формирането на тъмночервена зона в западна България.

Като си помисли човек, това е очаквано. През лятото проблемите бяха по морето — там имаше голяма концентрация на хора. Върнаха се хората от почивка от морето и от Гърция (а понеже им е близо, там ходят доста хора от западна България)  и проблемите се пренесоха в западна България.

С две думи — хора от западна България и в Габрово, Сливен и Ямбол, пазете се (който желае разбира се). Разпространението при вас е дифузно и заболеваемостта не е малка.

На картата на риска се вижда нещо, което аз ще нарека подвига на хората от първа линия и на системите за превенция на разпространението на заразата в София-град и Пловдив.

Тези две области едва наскоро влязоха в зоната на дифузно разпространение и ситуацията се влошава бавно. Висят над пропастта София-град и Пловдив, но не падат в нея. По-скоро се наблюдава бавно спускане в пропастта. Това ни държи, това предотвратява рязкото нарастване на броя на регистрираните нови случаи. За мен това е подвиг и затова казвам на всички, борещи се със заразата в тези две области — голямо БРАВО (не знам как да го напиша с по-големи букви, но съм ви признателен за това, което правите, защото успявате да задържате разпространението на заразата въпреки яростните опити на помагачите и да я разпространяват).

Коментари:

comments powered by HyperComments