ZDF: Фон дер Лайен примамва Западните Балкани с 30 млрд евро инвестиции

Урсула фон дер Лайен не се уморява да повтаря, че един ден държавите от Западните Балкани ще влязат в ЕС, вчера такава перспектива ще бъде обсъдена на срещата на върха, но никой не иска да посочи конкретни дати, отбелязва германският телевизионен канал ZDF. Освен това е съмнително Европейският съюз да включи Косово и Сърбия, които не могат да се справят със собствените си граници. Европа продължава да захранва Западните Балкани с обещания, а инвестицията от 30 милиарда евро трябва да намали черните краски от чакането.

ZDF: Фон дер Лайен примамва Западните Балкани с 30 млрд евро инвестиции

Пристигайки при откриването на новия участък от железницата в Сърбия, председателят на Европейската комисия фон дер Лайен донесе със себе си две послания едновременно: първо, ЕС инвестира в Западните Балкани; второ, Западните Балкани са от голям стратегически интерес за Европа.

УРСУЛА ВОН ДЕР ЛАЙЕН, председател на Европейската комисия: Ние не само ще бъдем приятели и партньори — един ден всички ние ще бъдем членове на Европейския съюз.

Това обаче не е точно. Например Сърбия и Косово — само преди няколко дни те блъскаха с оръжия на границата си. Причината е спор, предизвикан от изискванията на двете държави да не показват символите на другата държава върху регистрационните номера на автомобилите. Подобни ескапади, допринасящи за нарастването на напрежението, имат отблъскващ ефект, предимно върху Западна Европа, отбелязва изданието.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments