US блогър: Очарован съм от Русия! (2 част, и видео)


Русия е толкова огромна, че не се вписва в едно завъртане на глобуса. Тя се намира в 11 часови зони, там говорят на повече от 100 езика. Територията е просто колосална. Държавите, според автора на видеото, не трябва да са толкова големи. Как Русия успя да постигне такива невъобразими размери?

Автор: Джони Харис, блогър.

US блогър: Очарован съм от Русия! (2 част, и видео)

Превод:

2 част

Ще направим първата си спирка в Република Саха. Той се намира в далечния изток и има обширна територия от 3,1 милиона км2. Впечатляващо. Намира се в часова зона 6 часа преди Москва. Хората тук са напълно различни от Путин, тъй като техните предци не са били жители на изначалната московска Рус. Те говорят своя северносибирски тюркски език. Столицата на републиката е Якутск, най-студеният от големите градове на Земята, където средната температура се поддържа на -8 градуса по Целзий. Този регион е пълен с гигантски дупки или мини. 25 процента от световния добив на диаманти се случва тук.

Следващата спирка е Дагестан, граничещ с Азербайджан и Грузия. Климатът му е много различен от стереотипния руски — той е сух и горещ, а хората, освен руски, говорят и 13 различни официални езика. Има и много неофициални. 83 процента от местното население се смята за мюсюлмани, което отново не е типично за Русия, но това също е Русия.

Наблизо е Чечня, друга република в рамките на Руската федерация, доста независима по отношение на политиката и културата. Тук е обявена независимостта през 90 -те години на миналия век, в резултат на което избухват безредици, започва война с терористични атаки и загиват много хора. Но няма да говоря за това как Путин и идването му на власт имат нещо общо с това. В крайна сметка правя географско видео за културното разнообразие, границите и историята.

Следващата република се намира точно в планините, същите, които споменахме малко по-рано, говорейки за естествените граници, а именно Урал, това е Република Коми. Различава се с това, че тук няма московски улици, покрити с лед.

Това място е известно с естествената си красота. В допълнение към пейзажите, именно тук се намираше ГУЛАГ, затворите от съветско време, където се случваха ужасни неща. Местните скални образувания са уникални, но според легендата не трябва да ги изкачвате, в противен случай късметът ще се отвърне от човека. Но, разбира се, чужденците идват тук на тълпи и правят всякакви глупости, неспособни да устоят на изкушението да завладеят някоя върха.

Последната република, за която искам да ви разкажа, е Тува. Путин беше там наскоро. Тук има много малко „рускост“, защото хората, населяващи републиката, са по-близо до монголите, говорят езика на тюркската група, тувански.

Това е Русия. Докато руснаците търсели естествена граница и ловували животни с дебели кожи, страната нарастнала до невероятни размери, обхващайки всички народи и култури, които срещали по пътя си.

Ако не се бях ограничил само с кратък преглед на историята на тази огромна страна, това видео щеше да продължи петнадесет часа. Руската история е сложна и може да се сравни с „Игра на тронове“. Русия е толкова разнообразна, тя е мозайка от култури и езици и аз току-що ви разказах няколко неща. Сигурно сте се чудили защо не съм споменал това и онова? Напишете в коментарите какво знаете за други части на Русия, за най-интересните или изненадващи различия от тази Русия, която си представяте.

Бях очарован от Русия, когато преди време направихме видео за Навални, а сега се гмуркам все по-дълбоко в тази страна, откъде е дошла и какво представлява днес. Аз самият никога не съм бил там, но много бих искал да отида. Въпреки че вероятно няма да ме пуснат там заради това видео с Навални … Не съм се замислял над това!

Петя Паликрушева, превод и редакция за News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments