US блогър: Очарован съм от Русия! (1 част, видео)


Русия е толкова огромна, че не се вписва в едно завъртане на глобуса. Тя се намира в 11 часови зони, там говорят на повече от 100 езика. Територията е просто колосална. Държавите, според автора на видеото, не трябва да са толкова големи. Как Русия успя да постигне такива невъобразими размери?

Автор: Джони Харис, блогър.

US блогър: Очарован съм от Русия! (1 част, видео)

Превод:

Русия е просто огромна, нейната площ е два пъти по-голяма от континенталната част на САЩ и е 17 милиона квадратни километра. Това е една осма от цялата обитаема територия на Земята и е почти два пъти по-голяма от следващата страна в списъка. Просто потресаващо.

US блогър: Очарован съм от Русия! (1 част, видео)

Русия е част от Европа, тя има морска граница с Турция и се простира по-нататък до Китай и Северна Корея, като има обширна граница с тях. Освен това територията й се издига нагоре и достига точка, от която можете буквално да стигнете до Америка, ако, разбира се, можете да плувате. Ще се наложи да плувате около четири километра.

Да, Русия е огромна, колосална. Но не толкова отдавна тя не била такава. Всъщност, в сравнение с другите империи и техните владения, Русия била невзрачна.

За това искам да ви разкажа.

Преди хиляда години Русия представлявала група славянски народи в Източна Европа с разрастващо се и проспериращо общество. Но те имали една сериозна слабост, а именно равнинните ливади, които всяка армия, която се стремяла да завладее и унищожи чужди земи, можела да премине. По това време тук свирепсвали групи конни монголски воини, които основно следвали този път през степите и равнините на Азия, за да разширят собствените си територии.

40 хиляди монголи, въоръжени с лъкове на коне, в крайна сметка се добрали до славянските народи на Русия. Те извършвали нашествия в градове, палежи и поробване на населението. Аз самият бих се уплашил, ако в моя град бяха влезли 40 хиляди конни монголи.

Монголите завзели властта тук и силно подкопали обществения строй на славянските племена. Те унищожили всички градове. А хората били принудени да плащат данък на монголите, въпреки че империята им била на другия край на света.

Благодарение на парите, събрани за кожи и способността да боравят с барут, Московия победила монголите и ги прогонила далеч на изток. Това, което било Московия, се превърнало в Руската империя, която заявила, че няма да позволи на никой друг да я напада. В Европа се присмивали на това, казвайки: нищо не разбирате, от нападения могат да ви предпазят само планините, реките и моретата.

В средата на 1500 г., след като отблъснала поредното нашествие на монголите, империята се разширила на изток. Търговията с кожи процъфтявала. Продължавало търсенето на нова естествена граница, с която да се изолира от Изтока. Тогава Иван Грозни дошъл на власт с грандиозните си амбиции по отношение на разширяването на руските територии.

Наличието на планини не го смущавало, той искал да разбере колко далеч може да отиде на изток, ако ги пресече. Какво намерил от другата страна на планината? Рядко населена заснежена земя, наречена Сибир.

Малобройното население не можело да издържи на натиска. Основното, с което руснаците трябвало да се борят, бил студът. Но в студения климат живеели зверове с дебели кожи , които били толкова ценени на европейските пазари. Това подхранвало желанието да се движат все по на изток.

И така, те вървели на изток, докато стигнали до Тихия океан — до самия край на света. И не спрели дотук, а продължили пътя си. Но това било толкова далеч от първоначалната отправна точка — Москва. Правителството изпращало все повече и повече експедиции, като не осъзнавали напълно какво точно правят членовете им и какво точно завладяват, защото било невъзможно да се поддържа контакт. Но нямали друг избор, освен да се надяват на най-доброто.

Но ето какво е най-интересното за мен лично в целия този руски империализъм, който е толкова различен от повечето от тези, в които се задълбочих.

Когато руснаците откривали някакво племе, народ или култура, които били много различни в начина им на живот, първоначално се опитвали да преговарят с тях и да ги убедят да се присъединят към Руската империя.

Ако хората отказвали да се подчинят, те били бързо и предсказуемо подчинявани със сила. Много племена изобщо не се съпротивлявали, считайки присъединяването към нарастващата империя за полезно. Така че нямало особени конфликти и в процеса на своето формиране империята прегърнала много култури, които запазили своята идентичност и език, въпреки отдалечеността от Москва.

Днес Русия се състои от 85 региона, 22 от които всъщност се наричат ​​републики, които имат собствен официален език и законодателен орган, тоест като цяло са независими от Русия във всичко, с изключение на международната политика. Това е като 22 държави в една голяма, всяка със свой уникален стил.

Край на 1 част, следва продължение

Петя Паликрушева, превод и редакция за News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments