TNI: САЩ ще бъдат разгромени, ако започнат война срещу Русия и Китай


САЩ не могат да спечелят военен конфликт на два фронта с Русия и Китай. При сегашния бюджетен дефицит военните възможности на Америка са недостатъчни. Американските стратези трябва да изхождат от възможността за поражение за САЩ. Авторът смята, че те трябва да изключат едновременната война с Китай и Русия с политически средства.

Превод от The National Interest, САЩ:

TNI: САЩ ще бъдат разгромени, ако започнат война срещу Русия и Китай

Командващият стратегическото командване на САЩ адмирал Чарлз Ричард заяви пред Конгреса през април 2021 г., че Съединените щати биха могли да се озоват във война на два или дори три фронта, ако Русия нападне Украйна и/или други източноевропейски страни.

При това Китай може едновременно и координирано да атакува Тайван, а Северна Корея — Южна Корея. Адмирал Ричард заяви, че в момента САЩ нямат планове в случай на извънредна ситуация и как биха могли да се изправят пред двете съюзни ядрени свръхдържави в бъдеща война.

«По този начин способността на САЩ и техните съюзници да оцелеят, камо ли да спечелят, във войната, която те ще водят срещу нашите врагове с мощни нетрадиционни оръжия, остава под голям въпрос», допълни той.

В неотдавнашна статия в National Interest бившият помощник държавен секретар по европейските и евразийските въпроси Уес Мичъл сподели за тази нарастваща опасност, предупреждавайки, че:

«Най-големият риск, пред който са изправени САЩ през двадесет и първи век, без да считаме прекия ядрен удар, е войната на два фронта, в която участват най-мощните й военни съперници Китай и Русия.

Подобен конфликт ще доведе до такива гигантски национални жертви и рискове, които са невиждани за много от нашите поколения, всъщност противопоставяйки Америка на ресурсите на почти половината от територията на Евразия. Това ще разтегне и вероятно ще надхвърли сегашните възможности на американската армия и ще изисква големи жертви от американския народ с далечни последици за американското влияние в света, силата на неговите съюзи и просперитета на САЩ. Ако този конфликт ескалира в ядрена конфронтация, той може дори да застраши самото съществуване на страната ни.

Предвид толкова високите залози, предотвратяването на войната на два фронта с Китай и Русия трябва да бъде сред най-важните цели на настоящата глобална стратегия на САЩ (подчертано от автора).

Съединените щати обаче бавно разбират тази опасност, камо ли последиците, които има това за политиката на САЩ …

Между военните интелектуалци се разгоряха дебати за това как да се справят с непредвидените ситуации при война на два фронта … Много по-малко активен обаче е дебатът за това как трябва да се развива външнополитическата доктрина на САЩ, за да се предотврати война на два фронта.

Въпреки това, в настоящите бюджетни условия най-вероятният резултат може да бъде най-лошият от всички, а именно, че Америка ще продължи да се опитва да преодолее всички заплахи … като същевременно намали реалните разходи за отбрана.

Този подход принуждава американската военна мощ да бъде „намазана“ с тънък слой по целия свят …

Това създава идеални условия за все по-активното обединение на Русия и Китай с цел провеждане на многократни стрес тестове от Москва и Пекин на решимостта на САЩ за военни действия в съседните страни и, ако е необходимо, за извършване на едновременното завземане да речем, на Тайван и балтийските държави».

Източник: https://nationalinterest.org/feature/america-cannot-take-china-and-russia-simultaneously-194899?page=0%2C1

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments