Parlamentní listy: Путин въведе ред в Русия!


Бившият посланик на Чешката република в Русия и Украйна Ярослав Башта обсъжда съдбата на Русия, Украйна и Беларус след разпадането на СССР, възприемането на Украйна на Запад, откъде произлиза наративът за хибридната война, водена от Русия срещу Чехия и кому служи.

Превод Parlamentní listy (Чехия): 

Parlamentní listy: Путин въведе ред в Русия!

Кандидатът за депутат от партията SPD от област Пардубице Ярослав Баща е експерт в областта на външната политика. Навремето той беше министър в правителството на Милош Земан и натрупа много дипломатически опит.

Ярослав Башта: Посолството в Москва все още е най-голямото и пищно посолство на Чешката република като цяло. Построено е в социалистически бароков стил през 50-те години. Приемните зали напомнят на замък. Те дори бяха украсени с вази и картини от замъци, донесени по това време. При разделянето на федерацията получихме посолството в Москва, а Словакия — сградата на търговската мисия.

По време на дипломатическите преговори с Украйна при подготовката за посещението на премиера Тополанек изведнъж осъзнах, че първо трябва да говоря с олигарсите на Украйна, а след това с властите. По време на газовата криза през 2009 г. (и това е история, достойна за роман) научих, че според местните разпоредби заместник-министърът може да ръководи заместник-председателя на правителството. Така се проявява на практика олигархизацията на политиката.

Когато пристигнах в Москва, през септември 2000 г., икономическата криза, причинена от управлението на Борис Елцин, достигна своя връх. Последиците от него бяха странни: Управлението по изпълнение на наказанията откри, че дори няма пари за изхранване на затворниците през последното тримесечие на годината. Проблемът беше решен така: около 700 хиляди осъдени бяха амнистирани. Много от тях заминаха за столицата през зимата.

Най-зловещото нещо, което описва онова време, според мен, са пенсиите, които покриваха само 60% от цената на храната. Ситуацията се усложни допълнително от факта, че дори тези пари не бяха платени. Плащанията се забавяха от служители и управители, които използваха пенсиите за различни приватизационни проекти и спекулации.

Владимир Путин много бързо успя да въведе ред в тази област. От 2001 г. насам цените на петрола се повишиха, а руският бюджет получи излишъци, така че заплатите и пенсиите постепенно се увеличиха. Мисля почти седем пъти. Ето защо днес той е толкова популярен сред по-старото поколение.

Източник: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Putin-zavedl-poradek-Za-Jelcina-nebylo-na-jidlo-zlocinci-zaplavili-ulice-vzpomina-Jaroslav-Basta-678223

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments