Le Point: Новото «черно злато» в Сибир ще стане ключово за световната енергетика

Разработката на медния рудник, един от най-големите в света, разположен във вечния сибирски студ, ще се превърне в основен източник за развитието на световната енергетика. С какви трудности ще трябва да се сблъскат пионерите-миньори — прочетете в статията.

Превод от Le Point (Франция): 

Le Point: Новото "черно злато" в Сибир ще стане ключово за световната енергетика

През 1949 г. съветска експедиция в Сибир в търсене на уран за ядрената промишленост попада на богато медно находище. Повече от 70 години по-късно, в Далечния изток, между езерото Байкал и Тихия океан, се появи завод за добив и преработка, който ще бъде пуснат през следващата година. Тъй като медта е ключов компонент за отказа на световната енергетика от въглерода, надяваме се, че комбинатът ще има значителен принос за по-нататъшното развитие на Русия и другите страни.

Валери Казикаев, председател на борда на директорите на компанията «Удоканская медь», която разработва находището, казва:

„Изпълнението на този проект е дълго чакано в Далечния Изток и в цялата минна индустрия в Русия и света.“

Казикаев прави деветчасови полети от Москва до мината два пъти месечно. В края на септември той организира екскурзия за журналисти.

На 2000 метра над морското равнище мината е покрита с дебел слой сняг, което дава представа за трудностите, пред които са изправени нейните строители.

Мината се намира както в сеизмична зона, така и върху вечна замръзналост — това е почва, която е замръзнала през цялата година. Температурите през зимата могат да паднат до минус 60 градуса по Целзий (-76 градуса по Фаренхайт).

«Новото черно злато»
Започна работата по добива на медна руда, работниците полагат експлозиви във вечната замръзналост, за да могат багерите да се придвижват по-далеч.
Запасите на мината са повече от 26 милиона тона мед. Намира се на 6,5 хиляди километра източно от Москва. Твърди се, че това е най-голямото недокоснато местонахождение в Русия и третото по големина в света.
Цените на медта, наречена „новото черно злато“, скочиха до рекордни височини тази година — и нямат намерение да спират.

«Удоканската мед» поглежда към  азиатските пазари, особено Китай, Южна Корея и Япония, където търсенето е голямо.

За да достигне тези пазари, компанията възнамерява да използва Байколо-Амурската магистрала, която работи постоянно.

БАМ е построен в началото на 80-те години на ХХ век недалеч от находището, включително с цел развитие на минералните богатства на региона.

БАМ е грандиозен съветски проект. Тя се простира на повече от 4 хиляди километра през Сибир до Тихия океан.

Източник: https://www.lepoint.fr/monde/en-siberie-une-mine-de-cuivre-geante-pour-nourrir-la-transition-energetique-03-10-2021-2445910_24.php

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments