Le Monde: Думата «разширяване» е табу на срещата на върха на ЕС за Западните Балкани

Нерешителността на ЕС относно интеграцията на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия даде възможност на други държави да установят политически и икономически връзки с региона, съобщава Le Monde. За да противодейства на влиянието на Китай, Русия, Индия и Турция, Брюксел планира да предложи финансова помощ за възстановяване на икономиката и подпомагане на здравните системи по време на пандемията от коронавирус на срещата на върха с лидерите на тези балкански страни.

Le Monde: Думата "разширяване" е табу на срещата на върха на ЕС за Западните Балкани
European Council President Charles Michel, EU Commission President Ursula von der Leyen, EU foreign policy chief Josep Borrell and Croatia’s Prime Minister Andrej Plenkovic pose with Western Balkans leaders during an informal EU-Western Balkans meeting in Brussels, Belgium February 16, 2020. REUTERS/Francois Lenoir

Шестте държави от Западните Балкани: Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия — извървяха дълъг път от 2003 г. насам за присъединяването си към Европейския съюз и ако Брюксел не бърза да вземе решение, други държави се опитват да се възползват от това, пише Le Monde.

На неофициалната вечеря на 5 октомври и кратка срещата на следващия ден държавните и правителствените ръководители на ЕС внимателно избягваха думата „разширяване“, която е табу от няколко години, и вместо това говореха за „стратегическа програма“, „сътрудничество в областта на политиката и сигурността“ и „съвместни усилия“.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments