Федералният резерв подготви американската икономика за „трудно кацане“

В момента Федералният резерв на САЩ провежда много свободна парична политика, затваряйки си очите пред високите цени на активите и балоните на кредитния пазар. Според ресурса 19fortyfive.com, цените на американските акции са изключително раздути, което заедно с други вътрешноикономически проблеми може да доведе американската икономика до много „твърдо приземяване“.

Федералният резерв подготви американската икономика за „трудно кацане“

Но въпреки раздуването на фондовите, жилищните и кредитните пазари, Федералния резерв продължава да купува 120 милиарда долара в облигации на САЩ и ипотечни ценни книжа всеки месец. По този начин, от началото на пандемията от COVID, Федералният резерв увеличи баланса си с повече от 4 трилиона долара и значително увеличи обема на вече прегрелите пазари на активи и кредити.

Междувременно инфлацията в Съединените щати сега е почти двойно по-ниска от предвидената от Федералната резервна система. Икономиката е получила зашеметяващите 25 процента от бюджетната подкрепа за БВП през последните две години, а тесните места в глобалната верига на доставки нямат никакъв признак на временен характер. Всичко това поставя ФР в много незавидно положение.

Федералният резерв може да продължи да действа със старите методи и да струпва долари в икономиката. Но това предполага риск от засилване на инфлацията, ръст на балони в и без това надцените пазарни активи и още по-тежко «приземяване», когато в резултат на горното се ожесточат икономическите мерки.

В качеството на алтернатива ФР може да предприеме твърди решения, което би снижило риска от поява на инфлация.

Но това би ускорило по-ранното, макар и по-малко болезнено пукане на балона от това, което може да се случи. Експертите от 19fortyfive.com се надяват, че финансовите власти на САЩ ще успеят да погледнат в лицето реалността и да започнат нормализация на парично-кредитната политика по-рано — за да не се случи «твърдо кацане».

Петя Паликрушева

 

Коментари:

comments powered by HyperComments