Ако Радев е нарушил Конституцията, грози го импийчмънт

Кирчо подал невярна декларация, в която твърди, че е само български гражданин

Ако Радев е нарушил Конституцията, грози го импийчмънт
“Неизпълнението на конституционно изискване от страна на кандидата не е задължително да се отрази на конституционността на указа”, твърди Румен Радев.

Президентът съветва КС да прекрати делото “поради отпаднал предмет” — нямало го вече служебно правителство №1

Косвено, но ясно потвърждение за лъжата на Кирил Петков, видяха в становището на Румен Радев до Конституционния съд редица видни юристи, които “Труд” потърси за коментар. Те категорично отхвърлят аргументите в това становище, а някои от тях малко грубо посочиха, че президентът се опитва да замaзва лъжите на своя министър.

В становището държавният глава настоява да бъде прекратено делото по казуса “Кирил Петков” “поради отпаднал предмет”. В документа е посочено, че “предметът на делото е изчерпан и евентуалното решаване по същество отпада”, тъй като служебното правителство, назначено с Указ 129 вече не функционира.

По делото за двойното гpaждaнcтвo нa Kиpил Пeткoв. КС бе сезиран от 55 дeпyтaти oт ГEPБ. които поискаха съдът да установи има ли чacтичнa пpoтивoкoнcтитyциoннocт нa yкaз 129 нa дъpжaвния глaвa зapaди двoйнoтo гpaждaнcтвo нa Петков.

Държавният глава на практика признава в становището си, че е бил подведен от бившия служебен министър на икономиката.

“Към момента на издаването на указа кандидатът за министър Кирил Петков Петков е представил писмена декларация, че отговаря на изискванията на чл. 110 от Конституцията, включително, че няма друго гражданство освен българското.

“Установяването на факт, свидетелстващ за неизпълнение на конституционно изискване от страна на кандидата, би имало правни последици за самия кандидат и не е задължително това да се отрази на конституционността на указа”, посочва президентът.

“Считам, че в случая установяването на отрицателния факт и неговото доказване по друг начин би надхвърлило границите на моите конституционни правомощия, както и тези на настоящото производство, образувано в рамките на контрола, упражняван от КС”, се казва още в становището.

Мнението по горните твърдения на юристите, които “Труд” потърси бе, че тезите в становището на “Дондуков” 2 са несъстоятелни. Част от юристите отказаха да застанат с имената си по различни съображения. Всички бяха категорични, че предметът не е отпаднал. Правистите не изключиха и опит да се обясни, че липсва правен интерес, тъй като депутатите, подали искането вече не са депутати.

Ако се установи, че президентът е нарушил конституцията и този президент, отново бъде избран, следващият парламент може да поиска импийчмънт.

Така че правен интерес има, коментира доктор по конституционно право.

Като правна неграмотност определиха юристи твърдението за отпадане на предмета на делото в становището на “Дондуков” 2.

Има предмет, защото не се атакува има ли правителство или няма, атакува се указа на президента за назначаване на първото служебно правителство в частта за Кирил Петков, който не е имал право да бъде министър, коментира преподавател в СУ от юридическия факултет.

“Делото си има предмет, свързан с търсене на отговорност. Да не се окаже, че един президент може да наруши конституцията и да не му се търси отговорност за действието. Това би означавало, ако КС прекрати делото поради липса на предмет”, предупреди бивш конституционен съдия.

И припомни, че указът е индивидуален акт, който ако бъде обявен за недействителен, всички актове на министъра след това са недействителни.

“Тези, които твърдят, че занапред има действие указът, не са прави. Това се отнася за законите (в случаите когато се обявят за противоконституционни). Защото те са породили правни отношения, които НС трябва да преразгледа. Когато става въпрос за индивидуални актове, те са недействителни от момента на тяхното издаване, обясни конституционалистът.

Според него президентството се опитва да избяга по терлици.

“Но фактът е, че Конституцията е нарушена по брутален начин”, категоричен бе бившият член на КС.

Труд

Коментари:

comments powered by HyperComments