Замръзващата Европа моли Русия за въглища

Журналистът Ирина Кези за растящото търсене на въглища, какво ще стане с цените?

Замръзващата Европа моли Русия за въглища

Европа, оказала се в енергийна задънена улица, не тръгна да открива колелото, а реши да стъпи на гърлото на «зелената измишльотина» и да се върне към използването на въглища.

В същото време, когато цената за газ недхвърли $1150, стана известно, че енергийните компании от Европа са се обърнали към Русия с молба за увеличи доставките на «черния» енергоносител.

«Производителите на електроенергия на континента са принудени да молят Русия за повече въглища, за да облекчат енергийната криза с приближаването на зимата и рекордно високите цени на газа», съобщаха за агенция Bloomberg представители на две руски компании да въглища.

От енергийното ведомство на Русия официално съобщиха, че не са получили молби за увеличаване доставките на въглища от Русия, но източници от руските възгледобивни компании потвърдиха правдивостта на сведенията на Bloomberg.

Точно след месец в Глазгоу ще се състои 26-та Конференция на страните от Рамковата конвенция на ООН за промяната на климата.

Европа отдавна заяви за декарбонизацяи на икономиката и преминаването към гориво без въглерод към 2050 г.

За целта беше прието решение да се занижат емисиите в атмосферата, първи загуби в това отношение понесе употребата на въглища.

Потреблението на каменни въглища в ЕС от 1990 г. намаля от 400 млн до 150 млт. Данните са на Eurostat Statistics Explained.

Много европейски държави вече обявиха намерението си да се откажат от производството на въглища: Португалия щеше да го направи до края на 2021 г., до 2023 г. — Франция и Словакия, до 2025 г. — Ирландия, Австрия и Италия, до 2029 г. — Финландия и Холандия, и до 2030 г. — Унгария и Дания.

Коментирайки отказа от изкопаемите горива тази година, руският енергиен министър Николай Шулгинов отбеляза на Петербургския форум, че е добре да се говори за отхвърляне на традиционните въглеводороди, когато е топло, но „идва зимата, всички започват да консумират газ и въглища».

«Зелените“ подвеждаха и подвеждаха не само в Европа, където се затварят енергийни компании и компании от сродни индустрии, но и в САЩ. Спомнете си зимната криза в чужбина, когато поради необичайните студове вятърните турбини замръзнаха, а прекъсванията на електрозахранването доведе до факта, че цената на тока нарасна с 1300%.

Нещо повече, тази седмица европейският комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон вече се оплака, че надеждите за зелена енергия все още не са се сбъднали.

„Имаме много възобновяеми източници на енергия, но научих едва сега, че в Европа няма вятър през последните шест седмици“, каза Бретон в ефира на радио RTL.

„Беше произведена много по-малко електроенергия от очакваното.“

Оказва се, че в продължение на много години Европа, която изостави въглищата в опит да „озелени“ производството на електроенергия, след като преживя криза в енергийните доставки, е принудена отново да се върне към въглищата.

Във Великобритания, където тези проблеми са особено остри, се закриват компании, вече пуснаха работещата на въглища ТЕЦ West Burton A.

Така за първи път от много години процентът на въглищните ТЕЦ в създаването на електроенергия в Англия хвръкна нагоре — от 1,6% до 2,3%.

Спомняте ли си как Европа преди няколко години се направи са върл защитник на природата. Тогава немските газови компании се удряха по челото, припомняйки на «зелените» активисти, че за защита на природата трябва да се купува чисто изкопаемо гориво — природен газ, закупуван в това число от Русия, а не да се занимават с подмяна на понятията.

Е, сега се случи следното: от подмяна на понятията директно се премина към молби към Русия за въглища.

Русия официално заяви, че експортът на въглища за Европа, в това число за производството на електроенергия, през тази година няма да се промени и ще бъде около 48 млн. т.

По данни на Министерството на енергетиката на РФ, през първото полугодие експортът на въглища е нараснал с 2 % — до 22.5 млн.т.

Източници от руските въгледобивни компании заявяват, че доставките в Европа ще бъдат увеличени. На Америка това не й харесва, така твърдят в коментарите си експертите от Wood Mackenzie Ltd. в Хюстън.

Те казват, че на Европа й трябват доставки и от други страни, например от САЩ.

Макар и там ситуацията да е аналогична, както и в Китай.

В Украйна също не достигат въглища.

На фона на растящите цени на газа и нефта стойността на енергийните въглища на световните пазари продължава да расте. В края на септември европейските компании плащаха $137 за тон гориво.

В Азия цените са още по-високи.

На китайския пазар тон въглища струват $192. Специалисти твърдят, че поскъпването ще е около 20 %.

А решението на проблема е на повърхността, пред очите на всички.

Днес, когато завършеният газопровод «Северен поток 2» очаква участта си по отношение на сертифицирането и антимонополните прегради, Европа е готова да пусне в ход не само въглищата, но собствените си дървени огради, за да се сдобие с електроенергия.

Вероятно би било по-разумно да бъдат ликвидирани препятствията пред руския газопровод, защото «Северен поток 2» е единственият начин да се решат проблемите на Европа с енергоснабдяването.

И да се започне работа на взаимоизгодни условия.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments