Türkiye/Дугин: Путин начерта пътната карта на новия свят

Александър Дугин често бива наричан сивият кардинал на Путин в чуждестранната преса, но той настоява, че дори не познава президента на Русия. В интервю за турския вестник, където той също е наречен „съветник на руския лидер“, известният политолог и общественик заяви, че знае истинските резултати от неотдавнашната среща на високо равнище в Сочи.

Превод от Türkiye (Турция):

Türkiye/Дугин: Путин начерта пътната карта на новия свят

Съветникът на руския президент Владимир Путин и един от теоретиците на руската външна политика, професор, д-р Александър Дугин разговаря с журналист на вестник Türkiye.

Отбелязвайки, че срещата на президентите Ердоган и Путин в Сочи на 29 септември е от историческо значение, професор д -р Александър Дугин продължи:

„На тази среща на върха ръководителите на двете държави очертаха своите червени линии и пътната карта за новия свят. Отсега нататък Турция и Русия тръгнаха по нов път и това ще се отрази както на регионалната динамика, така и на целия свят“.

Постигнато е съгласие по много въпроси

Събеседникът на вестника заяви, че знае задкулисна информация за последната среща, проведена в Сочи, и отбеляза:

„В този ден Ердоган и Путин разговаряха за световния баланс и коя страна ще заемат, споделиха решенията си.

Лидерите очертаха червените си линии по жизненоважни въпроси, свързани с всички посоки, от кюрдската карта до Крим, от Афганистан до Либия, от Кавказ до Сирия.

Мога да кажа, че те постигнаха съгласие по много въпроси, предимно за Идлиб. Голяма част от казаното на тази историческа среща обаче ще остане в тайна. Ще видим само отражения на терена.»

Александър Дугин, един от тези, които определят външната политика на Путин, подчерта, че САЩ ще напуснат Сирия и това ще стане постепенно. Считайки, че изтеглянето на САЩ няма да реши всички въпроси, Дугин допълни:

„Дори и САЩ да напуснат, те ще продължат да произвеждат кризи.

В това отношение единственият определящ фактор ще бъде позицията на Русия, Турция и Иран“.

Попитахме Александър Дугин за повишеното напрежение в Идлиб и атаките на Кюрдската работническа партия (ПКК), която поддържа присъствието си под покровителството на Русия в такива населени места като Тел Рифат, Манбидж, Айн Иса, Айн ал-Араб.

Нашият събеседник отговори:

„САЩ стоят зад всички провокации.

Дори бойците от Партията на демократичния съюз (PYD) са провокирани от САЩ. Дори радикалните групировки в Идлиб като Хаят Тахрир ал-Шам, Хурас ал-Дин и Ансар ат-Таухид не са независими от американското влияние. Съединените щати провокират изострянето, използвайки трети страни.

Единствената формула, която ще сломи силата на САЩ, са съвместните действия на такива играчи като Сирия, Турция, Русия, Иран, Ирак“.

Източник: https://www.turkiyegazetesi.com.tr/gundem/805403.aspx

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments