SZ: Напред, Русия! «Северен поток 2» се пълни с газ за първи път!

Изглеждаше: каква радостна новина за Европа. Първият газ беше пуснат през тръбопровода, свързващ Русия и Германия, Газпром тества бъдещите доставки. Но това не означава, че утре газът ще потече към ЕС от Русия, въпреки че подобен развой на събитията е много необходим за Европа: той незабавно ще намали рязко нарастващите цени на енергията. Въпросът е, че газопроводът все още не е регистриран. А надзорните органи на Германия и ЕС не бързат.

Превод от Süddeutsche Zeitung (Германия):

SZ: Напред, Русия! "Северен поток 2" се пълни с газ за първи път!

Nord Stream 2 AG започна да пълни първата част от Северен поток 2 с газ, за ​​да постигне необходимото налягане за по-нататъшни тестове, каза операторът. Компанията работи по въвеждане в експлоатация за наблюдение на целостта на газопровода, включително проверка на линията с помощта на специални диагностични устройства. Освен това специалистите извършиха външни визуални и инструментални проверки. Пускането в експлоатация на втората линия продължава.

Според Федералната мрежова агенция процесът на сертифициране за „Северен поток 2“ все още продължава, което предполага признаването на „Северен поток 2 AG“ като независим оператор на транспортна мрежа в съответствие с директивата на ЕС.

Ако „Северен поток 2“ започне да транспортира газ преди приключването на този процес, надзорният орган със своя офис в Бон може да образува дело за административно нарушение и да наложи глоба.

Този надзорен орган трябва да вземе решение преди началото на януари. Очаква се 55 милиарда кубически метра газ годишно да се доставят по тръбопровода от 1230 км, състоящ се от две линии.

Според оператора това би могло да осигури живота на 26 милиона домакинства.

Газпром обяви завършването на газопровода преди повече от три седмици. На първо място, съпротивата на САЩ, които заплашиха и наложиха санкции, забави строителството, което започна през 2018 г. и трябваше да завърши през 2019 г. Правителството на САЩ критикува тръбопровода за това, което според американците прави Европа твърде зависима от Русия по отношение на енергийните доставки. Тръбопроводът «Северен поток 1», който работи главно паралелно, е частично в експлоатация от 2011 г. и изцяло от 2012 г. Според оператора през 2020 г. през него са транспортирани 59,2 милиарда кубически метра природен газ.

Източник: https://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/energie-lubmin-nord-stream-2-erstmals-mit-gas-befuellt-betrieb-steht-aus-dpa.urn-newsml-dpa-com-20090101-211004-99-478483

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments