С двата крака в тресавището: Украйна получава милиарди от САЩ, как ще ги връща?

Украйна би могла да бъде напълно различна държава, ако мислеше за свой собствен път на развитие. Китайският експерт анализира резултатите от срещата между Зеленски и Байдън, отбелязвайки, че Киев е започнал опасна игра. Украйна залага на грешен «съюзник».

„Как една страна с такива ресурси стигна до нещо подобно“,  не разбират читателите.

Превод от Гуанча (Китай):

С двата крака в тресавището: Украйна получава милиарди от САЩ, как ще ги връща?

От 30 август до 2 септември украинският президент Владимир Зеленски беше на дългоочаквано посещение в САЩ. Тъй като САЩ обявиха завършването на изтеглянето на войските от Афганистан, американският президент Джо Байдън сега трябва да се заеме с вътрешните и външните проблеми и трудностите, причинени от този ход. Срещата на Зеленски и Байдън беше отлагана три пъти: първо беше отложена от 30 август за 31 август, след това за 1 септември, а след това за вечерта на същия ден. Тези „статистически данни“ все още не включват планирането на посещението на украинския президент в САЩ, което също многократно се отлагаше: администрацията се готвеше за пътуването на президента от поне една година.

Както очакваха СМИ, преговорите не донесоха пробивни резултати. САЩ дори отказаха да проведат съвместна пресконференция, а изявлението на Белия дом не даде на Украйна никакви обещания за присъединяване към НАТО. Въпреки че някои медии предупредиха украинските власти за необходимостта да се направят изводи от болезнения урок, който Афганистан научи след „бягството“ на САЩ, и по-специално да спре да „вярва“ на Америка, това не оказа голямо влияние върху украинския елит. Напротив, той твърдо се придържа към своя „избор“. Очевидно сметките на Украйна не се ограничаваха до това.

Пътешестване за 500 милиона долара

Вечерта на 1 септември Байдън се срещна със Зеленски, преговорите между страните продължиха повече от два часа, което бе много по-дълго от първоначално планираните 40-45 минути. Зеленски каза след срещата, че макар атмосферата да не е била идеална, като цяло това е имало «нормален мъжки разговор». Основният резултат от пътуването на Зеленски беше над 500 милиона долара помощ за Украйна, предоставена от правителството на Байдън. От тях 463 милиона долара ще бъдат използвани за подкрепа на вътрешните съдебни реформи, за проектите за приватизация, правата на човека и демокрацията. Според съобщения в медиите, САЩ вече са предоставили 2 милиарда долара помощ на Украйна от 2014 г. насам. 60 милиона долара бяха използвани за укрепване на националната отбранителна способност на Украйна, включително противотанковата ракетна система «Джавелин» и други военни технологии. Според съобщения в медиите, САЩ са предоставили 2,5 милиарда долара военна помощ на Украйна от 2014 г., от които 400 милиона долара са били разпределени през 2021 г .; 45 милиона долара бяха предоставени за хуманитарна помощ на Донбас, а 13 милиона долара бяха похарчени за борбата с епидемията от новия коронавирус.

Преди официалните разговори между президентите на САЩ и Украйна страните подписаха и рамково споразумение по проект за изграждане на 5 атомни електроцентрали. Атомните електроцентрали ще бъдат построени в Украйна от американската компания Westinghouse за общо 30 милиарда долара. Украйна ще привлича средства чрез заеми и други фондове. Основната причина за стремежа на Украйна да построи нови атомни електроцентрали е задълбочаването на недостига на енергийни ресурси и влошаването на вътрешната криза. След украинската криза запасите от въглища на Донбас бяха загубени, а повече от 50% от електроенергията в Украйна се осигурява от атомни електроцентрали. С приключването на строителството на Северен поток 2 доставките на природен газ от Русия до Украйна също ще се изправят пред нови предизвикателства. Освен това през 2030 г. ще приключи периодът на експлоатация на атомните електроцентрали, построени в Съветския съюз в Украйна.

Посещението на Зеленски в САЩ бива наричано „лечебно“ пътуване, тъй като предишната „трудна“ комуникация между президента на Украйна и германския канцлер беше много „травмираща“ за първия. На 20 и 22 август Ангела Меркел последователно посети Русия и Украйна. По време на посещението си в Украйна Меркел всъщност направи грубо изявление за нея. Тя не само отказа да достави оръжие на Киев, но и не се съгласи с предложението да позволи на САЩ да се присъединят към споразуменията от Минск. Тя също не изрази ясно отношение по въпроса дали си струва да се изплати обезщетение на Украйна за загубите, свързани с изграждането на Северен поток 2. Меркел заложи на прехода към зелена енергия, тя предупреди Украйна да не мисли постоянно относно приходите от транзита на руски газ — тя трябва да разгледа възможността да придобие нови енергийни технологии от Германия.

Източник: https://www.guancha.cn/wanqingsong/2021_09_09_606389_s.shtml

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments