Радев: Същността на проблема със Северна Македония същността на проблема е системната дебългаризация

Членството на Република Северна Македония е от изключителна важност за региона. През май заварихме отношенията в задъдена улица. Заварихме България неразбрана и изолирана в Европейския съюз, същността на проблема е системната дебългаризация, заяви президентът Румен Радев в Словения.

Радев: Същността на проблема със Северна Македония същността на проблема е системната дебългаризация

«Системното унищожаване на българското културно историческо наследство в тази страна. Нашите позиции са ясни — докато този процес продължава и са подтискани основни права, ние няма как да кажем «да» на проекта. Това не е вето, не е стопиране на процеса, трябва да се уважават европейските принципи, трябва да се изкорени езикът на омразата», допълни Румен Радев.

Според президента ключът към съгласие на България не е сложен, зависи от договора за приятелство и добросъседство, сключен през 2017 година.

«Следва да бъде призната историческата истина в отношенията с България, време е за исторически компромиси и помирение, необходимо е скъсване на македонизма», добави държавният глава.

Според него се очаква двустранният протокол да бъде готов в началото на ноември.

Държавният глава Румен Радев представлява България на Срещата на върха Европейски съюз — Западни Балкани, която се провежда днес в Бърдо, Словения.

Коментари:

comments powered by HyperComments