Проф. Чорбанов представи Български прототип на ваксина срещу Ковид-19 на световен конгрес

Проф. Чорбанов представи българския прототип на световен конгрес

Проф. Чорбанов представи Български прототип на ваксина срещу Ковид-19 на световен конгрес

В българския прототип се използват вирусни компоненти, които не се променят във времето, поясни проф. Чорбанов.

Прототипът на българската ваксина срещу COVID-19 представи шефът на департамент “Имунология” в Института по микробиология на БАН проф. Андрей Чорбанов пред 15-ия световен конгрес по ваксинология. Презентацията бе онлайн. Форумът бе под надслов: “Борба със заплахата от COVID-19” и е организиран от списание VaccineVaccine.

Проф. Чорбанов и посочи, че екипът му е разработвал два прототипа. Този, който бе представен на световния конгрес, е финансиран от института “Пастьор”. В българския прототип се използват вирусни компоненти, които не се променят във времето, тъй като не са подложени на мутагенен натиск, поясни проф. Чорбанов.

“Става въпрос за имунизация от ново поколение, като има вариант и да се впръсква, вместо да се инжектира и не е нито РНК, нито векторна”, уточни професорът.

“Българската ваксина е иновативна, протеинова, съдържаща къси вериги олигопептиди, които са елементи от вирусните протеини. Въведени в човешкия организъм те трябва да създадат имунен отговор, който да разпознава коронавируса и да го обезврежда”, обясни пред “Труд” проф. д-р Пенка Петрова. Късите олигопептиди са капсулирани в липидни наночастици. Колкото до липидните наночастици, те са подход или механизъм за доставяне на ваксината в човешките клетки.

Коментари:

comments powered by HyperComments