Курц: Ако не присъединим Западните Балкани към ЕС, ще предоставим плацдарм на Русия и Турция

Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви снощи в Любляна, че Австрия би искала да се обяви дата за присъединяването към ЕС на страните от Западните Балкани, съобщава «Слободен печат».

Курц: Ако не присъединим Западните Балкани към ЕС, ще предоставим плацдарм на Русия и Турция

„Ако няма дата, това често означава, че темпото се забавя“, каза Курц пред репортери преди днешната среща на върха ЕС-Западни Балкани в замъка Бърдо край Кран, Словения.

Той оцени, че е положително, че срещата на върха ЕС-Западни Балкани се провежда и че Съюзът има ангажимент за разширяване, а на въпроса за спекулациите, че френският президент Еманюел Макрон няма да промени твърдата си позиция за разширяването на ЕС преди президентските избори, Курц каза, че счита подобен подход за погрешен.

Той изрази задоволство, че отново се провежда присъствена среща с представителите на страните от Западните Балкани, като напомни, че последната такава среща е била през 2018 г., преди пандемията.

„Регионът на Западните Балкани е в сърцето ни. Ако ЕС не даде истинска европейска перспектива, трябва да сме наясно, че други суперсили като Русия, Китай и Турция ще играят значителна роля в региона», допълни още Курц пред журналисти.

Курц подчерта, че Западните Балкани са географска част от Европа и че се нуждаят от европейска перспектива.

Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел коментира, че страните от Западните Балкани не трябва да бъдат предадени, но също така не трябва да се дават празни обещания. Той посочи, че има условия, които трябва да бъдат изпълнени за присъединяване към ЕС.

Труд

Коментари:

comments powered by HyperComments