wPolityce: Берлин не счита Варшава за партньор, Москва е друга работа

Обсъждайки резултатите от изборите в Германия и политиката на Берлин спрямо Русия, полският експерт стига до заключението, че за Полша най-вероятно нищо няма да се промени, но Германия може да продължи да укрепва отношенията си с Москва. СДП е най-пропутинската партия в Германия, така че нейната политика ще бъде проруска и следователно антиполска.

Превод от wPolityce, Полша: 

wPolityce: Берлин не счита Варшава за партньор, Москва е друга работа

Из интервюто с историка проф. Богдан Мусял:

БМ: Може да се сблъскаме с ескалация на проблема около укрепване на икономическото и геополитическото сътрудничество между Москва и Берлин. СДП е партия, която не само подкрепя, но и инициира подобни дейности. Меркел продължи този курс, защити го. СДП не иска да мисли за това как германската източна политика влияе върху ситуацията по източните граници на ЕС.

Социалдемократите живеят в информационен и пропаганден балон, който сами са си създали.

Те са уверени, че политиката им към Москва е правилна, че тя е техният основен партньор. Ако Берлин смята някой за партньор, то това определено не е Варшава.

Ясно е, че Париж е на първо място, но в сферата на източната политика това несъмнено е Русия, или по-скоро Путин.

Предполагам, че социалдемократите ще се придържат към курса на Меркел или дори ще го направят още по-ясен (ако изобщо е възможно).

В Германия обаче няма по-пропутинска, промосковска партия от СДП. Някои проруски гласове прозвучаха в редиците на ХДС, но те нямаха тегло, бяха неутрализирани.

СДП ще води политика, благоприятна за Путин.

При канцлера Меркел се появиха две линии на Северен поток, тя като лъвица защити този проект от санкции. След като Байдън дойде на власт, германски и правителствени чиновници се обадиха на Вашингтон, за да смекчат позицията му.

Раздорите в ЕС, атаките срещу неговите членове, различните конфликти — всичко това е следствие от политиката на канцлера. Ако сравните всички последици от нейните дейности, можете да изпаднете в шок, това е чудовищно.

Източник: https://wpolityce.pl/polityka/567854-wywiad-musialnie-ma-bardziej-proputinowskiej-partii-od-spd

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments