«САЩ са нацистка държава, те приютиха и вербуваха стотици нацистки престъпници»

Точно преди 75 години приключи Нюрнбергският процес — съдът над нацистките военни престъпници и организации. Този процес трябваше да сложи край на нацизма като явление, но след десетилетия неговите поддръжници започнаха отново да надигат глава — да организират маршове и да прославят престъпниците.

"САЩ са нацистка държава, те приютиха и вербуваха стотици нацистки престъпници"

Това особено силно се изрази след разпадането на Съветския съюз, страната победител във Втората световна война. Тревожно е, че Западът, по-специално победена Германия, не реагира по никакъв начин на това.

Според военния историк Армен Гаспарян именно Берлин трябва да обърне повече внимание на опитите за реабилитация на нацизма, отколкото други държави.

„След разпадането на СССР, разбира се, всичко това се ускори до голяма степен, виждаме възвеличаването на военните престъпници в Прибалтика, Украйна, Молдова и т.н.

Разбира се, Германия, като страна, отговорна за Втората световна война, освен че издава фундаментални научни монографии, трябва да говори по-често, както ми се струва, на обществено-политическо ниво и да не забравя кой носи отговорност за това, кой е отговорен за трагедията на Холокоста и т.н.

В продължение на десетилетия немците много говореха за това.  За съжаление, напоследък не сме виждали подобно нещо, защото ако беше обратното, те щяха да обърнат повече внимание на случващото се в Украйна“, каза Гаспарян.

Експертът припомни, че днес Украйна и САЩ редовно се противопоставят на резолюциите на ООН относно недопустимостта на реабилитацията на нацизма:

„Те не могат да гласуват против своите, разбира се.

След Втората световна война САЩ приютиха и не само приютиха, но и вербуваха много нацистки военни престъпници.

А в Украйна след 2014 г. тяхната реабилитация в масовото съзнание като цяло придоби държавен мащаб, който дори надмина балтийските държави. Затова, разбира се, те ще гласуват в ООН срещу подобна резолюция.»

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments