Есента на «хегемона»

Тези дни бе надвиснала заплаха от спиране работата в САЩ — при това не само на правителството, а на всички федерални ведомства (например на пощата и летищата…).

Понастоящем заплахата мина.

Есента на "хегемона"

Поне до 4 декември, когато завърши срока на действие на приетия тези дни «временен бюджет».

Но проблемът, заради който тази опасност възникна, си остана.

«Шатдаунът» може да стартира заради липсата на отвърден бюджет на страната и следващата година.

Бюджетът го блокираха представителите на Републиканската партия, които категорично протестираха срещу намеренията на демократите за пореден път да увиличат «тавана» на държавния дълг на САЩ.

Според настоящия ръководител на американското Министерство на финансите Джанет Йелън страната просто няма друг изход.

Говорейки под купола на Капитолия, тази дама се опита да вразуми конгресмените и сенаторите, внушавайки им, че ако до 18 октомври ни им дойде ума и не дадат разрешението си за пуска на нови «трежерис», на базата на които Вашингтон да вземе заемите, от които се нуждае, като от въздух, ще настъпи „катастрофа“ и „финансов колапс с исторически мащаби“.

Т.е. пълномащабен дефолт, който САЩ до момента не познават.

И тук става дума не само за неизплащане на пенсиите или заплатите на чиновниците (на първо място на военните), а за колосален ръст на лихвите по ипотечните и прочие кредити.

Доларът рискува ако не напълно да загуби статуса си на световна резервна валута, то минимум много силно да рухне пред очите на финансистите от цялата планета.

А в това отношение последствията за САЩ наистина ще бъдат апокалиптични.

Не само за тях самите, разбира се — в дадената ситуация финансовата криза от невиждани мащаби и нейните последствия ще бъдат усетени от цялото човечество.

Понастоящем държавният дълг на САЩ е наистина цифра с мащаби на циклоп — 28 и половина трилиона долара.

Рекорден показател за времето на цялото съществуване на държавата, която дълго и щастливо си живуркаше на заеми.

Но настана време сметките да бъдат платени. А часът, в който неумолимите закони на икономиката ще поискат да се тегли чертата, е все по-близо.

Според аналитиците, всичко това ще завърши със следното: американските законодатели ще бъдат принудени да отменят понятието предел да държавните заеми и дълговата яма за САЩ ще стане наистина бездъннна.

Алтеранатива на това е да се обяви неспособност да се обслужват кредитните задължения.

Но, както твърдят от международната рейтингова агенция Moody’s, дефолтът в САЩ ще доведе до незабавно унищожаване минимум на 6 милиона работни места, а в бъдеще — на пълен колапс на икономиката, която и без това е зловещо ударена от коронавируса.

За да бъде по-ясно как нещо подобно може да се отрази на обикновените американци, ще дам само един пример: към началото на настоящата есен в страната под заплаха да бъдат изгонени от квартирите и домовете си в страната са минимум 11 милиона семейства, чиито членове нямат работа.

Върховният съд на САЩ на 26 август отмени последствията от въведените по инициатива на Центъра за контрол и профилактика на заболяванията (CDC) мораториум върху изселване на арендаторите, неспособни да плащат сметките си за жилища — собствениците на недвижими имоти губят в резултат милиарди долари.

В отговор CDC объяви нов мораториум, но неговото действие завършва на 3 октомври.

Конгресът на САЩ планира отделянето на 47 милиарда помощ на потенциалните бездомни, но заради бюрократичните процедури до хората не достигна и една десета от тези пари.

Вероятно САЩ са на половин крачка от превръщането на страната в държава на бродяги.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments