Daily Mail: Русия изстреля «неудържимата» ракета «Циркон» от ядрена подводница

Русия съобщи за успешните изпитания на «Циркон», „неудържимата“ хиперзвукова ракета, която вкарва в ужас западните страни. Преди това тя беше многократно хвалена от Путин, пише Daily Mail. Нито една система за противоракетна отбрана в света не може да го спре.

Превод от Daily Mail (Великобритания):

 Daily Mail: Русия изстреля "неудържимата" ракета "Циркон" от ядрена подводница

Днес Русия обяви, че успешно е изпитала новата си хиперзвукова ракета «Циркон», изстрелвайки я за първи път от ядрена подводница.

Ракетата, която може да развива скорост от 10 700 километра в час, е поразила цел в Баренцово море, според руското министерство на отбраната. Военното ведомство твърди, че тя може да достигне скорост от около 9 маха и да преодолее всяка западна система за противоракетна отбрана.

Видеозаписът на министерството показва дебютното изстрелване на ракетата от ядрената подводница „Северодвинск“, която е била в надводно положение в Бяло море.

Тази ракета принадлежи към новото поколение руска военна техника, която е високо оценена от президента Владимир Путин.

Миналата седмица Русия обяви, че провежда летателни изпитания на ракета от ново поколение от фрегатата «Адмирал Горшков», както и от крайбрежна бретова установка. Но тя никога не е изстрелвала такива ракети от подводница.

Путин заяви, че ракетата няма равна на себе си в света, а руснаците се хвалят, че западната система за ПРО не може да я спре.

За първи път Путин обяви разработването на поредица от нови хиперзвукови оръжейни системи през 2018 г., като отбеляза, че такива оръжия ще могат да поразяват цели навсякъде по света — без да може да ги спре противоракетеният щит на САЩ.

Вицепремиерът на Руската федерация Юрий Борисов твърди, че Русия изпреварва Запада в разработването на хиперзвукови оръжия и възнамерява да запази това лидерство.

„Ние продължихме напред, а именно в областта на хиперзвуковите оръжия и в областта на създаването на оръжия, основани на нови физически принципи“, каза той наскоро.

«Сега имаме сериозни предимства в това отношение пред водещите западни страни и ще се опитаме да запазим тази позиция.»

Източник: https://www.dailymail.co.uk/news/article-10056467/Russia-unleashes-unstoppable-6-670mph-Zircon-hypersonic-missile-nuclear-submarine.html

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments