Четири пъти повече заболели ученици от началото на годината

Заболелите ученици от коронавирус са четири пъти повече от началото на годината, за разлика от учителите, при които процентът на заболеваемост е нараснал два пъти. През последните дни МОН е взело решение, за да не минава цялото училище на дистанционно обучение, при заболеваемост над 10% да се карантинират випуски. За промяната на мерките е изпратено упътване към всички Регионални инспекторати в страната и към директорите на училище. Това заяви служебният министър на образованието Николай Денков след церемония по повод Световния ден на учителя.

Четири пъти повече заболели ученици от началото на годината

«Има плавно нарастване на заболелите в училищата от началото на учебната година. В сравнение с предишната седмица 4 пъти са се увеличили карантинираните деца и два пъти карантинираните учители.

В Габрово вече има въведено ротационно присъствие и електронно обучение, ако се наложи такова ще има и на други места в страната, обясни министърът.

От първи до 4 клас и предучилищните групи остават присъствено, другите класове по една седмица ротационно, като се сменят в училище. В момента 1.2% са средно за страната карантинираните и учители, и ученици — в различните области има различна заболеваемост, тоест различно отношение и към мерките, смята Денков.

От учениците — 1.21% карантинирани — 4 пъти повече от 17 септември, най-много те са в Перник, най-малко в Смолян. От учителите — 1.1% са карантинирани — на 15 септември са били 0.61%. Най-много са в Монтана — 2.18%, в Плевен най-малко — 0.43%.

654 паралелки и групи са в момента карантинирани, 32 групи в детски градини. Четири училища са затворени изцяло — в село Владо Тричков, в село Света Петка, две училища в Бяла, Русенско, детска градина в село Мокреш, Монтана.

Ваксинацията на педагозите е над 35% с първа и втора игла, след 15 септември има много бавно нарастване, темпът от август се е загубил, уточни министър Денков. От МОН са пуснали писма до директорите — ако искат учители да се ваксинират и да се проведе информационна кампания за ползите от ваксините. Ваксинираните ученици са около 3.7% с две дози.

«Няма нужда от нови мерки, ключовото е да не се влиза в тъмночервена област, защото 30-40% деца не са в клас в този случай», каза още Николай Денков. Той уточни, че няколко области са близо до тъмночервената област, но не уточни кои са те.

Антония Чорева, News.bg.

Коментари:

comments powered by HyperComments