TNI: Руският ракетен комплекс е трудно да бъде открит, проследен и унищожен

В Свердловска област започнаха учения на ракетните войски със стратегическо предназначение на Русия. Те са съсредоточени върху отработването на използването на ракетната система «Ярс». Русия все повече дава предпочитание на мобилните комплекси, казва Марк Епископос. «Ярс» може да бъде истински проблем за САЩ: той е трудно е да бъде открит и още по-трудно да бъде унищожен.

Превод от The National Interest, САЩ: 

TNI: Руският ракетен комплекс е трудно да бъде открит, проследен и унищожен

Тези ракетни комплекси е трудно да бъдат открити, да бъдат проследени и унищожени, благодарение на което по показатели на оцеляване те превъзхождат ракетите с шахтно базиране.

Автор: Марк Епископос

Ракетните войски със Стратегическо предназначение започнаха мащабни учения в центъра на Русия в Свердловска област.

„Общо в учението участваха повече от 3000 военнослужещи и около 300 единици техника“, съобщиха от Министерството на отбраната на Русия, отбелязвайки, че основната цел на учението е да се подобрят практическите умения на командването и офицерите от управлението на Ракетните войски със Стратегическо предназначение.

«По време на ученията на качествено ново ниво ще се отработват въпросите по интензивните маневрени действия на мобилните ракетни комплекси «Ярс», тяхната маскировка и противодействие на съвременните и перспективни средства за въздушно разузнаване във взаимодействие със съединенията и частите на Централен военен окръг», съобщиха от руското отбранително ведомство.

Ако по-рано в ученията на Ракетните войски със Стратегическо предназначение на Русия се привличаше както стара, така и нова техика, то сега цялото внимание, очевидно, е приковано към МБР «Ярс». PC-24 «Ярс», известен още под името «Топол-МР», е един от най-новите в Русия междуконтинентални ракетни комплекси.

«Ярс» е модификация на ракетния комплекс «Топол-М». Той е снабден с разделяща се главна част с 3-6 блока с индивидуално насочване.

Мощността на всеки блок е от 150 до 500 килотона.

«Ярс» е по-тежък от «Топол», но се транспортира със същата мобилна пускова установка МЗКТ79221.

МБР «Ярс» има цифрова инерционална навигационна система. За привеждането в положение на готовост към пунск на комплекса му трябват само 8 минути.

Руските ракетни войски в последните десетилетия все по-често отдават предпочитанията си на мобилните комплекси.

Тези ракетни комплекси е трудно да бъдат открити, проследени и унищожени.

В руската военна стратегия пътно-мобилните МБР се разглеждат като ключов източник на стратегическо дублиране, който е допълнително и твърде ефективно средство за сдържане и сплашване в случай на възникване на крупен ядрен конфликт.

80 % от бойната техника в Ракетните войски със Стратегическо предназначение на Русия вече е заменена с нова.

Съгласно последните западни оценки, руските войски със стратегическо предназначение имат на въоръжение 40-50 ракети Р-36М2, около 40 мобилни системи «Топол», 60 системи «Топол-М» с шахтно и 16 с мобилно базиране, над 135 мобилни комплекси «Ярс» и десетки «Ярса» с шахтно базиране.

Източник: https://nationalinterest.org/blog/buzz/russia%E2%80%99s-yars-icbm-takes-center-stage-rocket-force-drills-194539

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments