TNI: Русия в най-близко време взема на въоръжение «Циркон»

Авторът отбелязва, че ВМС на Русия се опитват да ускорят изпитанията, така че хиперзвуковата ракета „Циркон“ да може да бъде изстреляна от големи кораби като бойния крайцер „Петър Велики“ през 2022 г. В момента се провеждат изпитания от фрегатата «Адмирал Горшков».

Целта на Русия не е да атакува, а да сплаши агресора. Другата цел е неизбежността на отмъщението срещу агресора от ракета, летяща със скорост 11 хиляди километра в час.

Превод:

Автор: Марк Епископос

TNI: Русия в най-близко време взема на въоръжение "Циркон"

Наскоро беше завършена поредната серия изпитания на новата руска хиперзвукова крилата ракета „Циркон“, което означава, че това оръжие е една крачка по-близо до бойната си готовност.

От януари 2020 г. Циркон е подложен на поредица пускови тестове от фрегата от клас «Адмирал Горшков». Последните съобщения показват, че ВМС на Русия са решили да ускорят останалите ракетни изпитания. Изглежда, че фокусът на ВМС се е изместил към изстрелванията от подводници.

Циркон се доближава до състоянието на оперативна готовност.

3M22 Циркон е противокорабна хиперзвукова крилата ракета, която се предполага, че може да развива скорост до девет маха или 11 000 километра в час.

Конкретният обхват на бойното действие на ракетата остава неясен. Според последните съобщения, това е около 1,5 хиляди километра за наземни цели и 1-1,5 хиляди километра за морски цели, но по-ранни източници от промишлеността твърдят, че при идеални условия на бойното поле ракетата може да поразява цели в радиус от две хиляди километра.

Поради огромната си скорост и непредсказуемата траектория на полета, «Циркон» е изключително труден (ако не и потенциално невъзможен) за проследяване и надеждно прихващане.

Според руски експерти тази ракета може да представлява реална заплаха за ударните групи на американските самолетоносачи и да възпрепятства експлоатационната безопасност на самолетоносачите на ВМС на САЩ. Руският президент Владимир Путин представи «Циркон» по време на посланието си до Федералното събрание през 2018 г., заедно с други тактически и стратегически видове оръжия, включително хиперзвуковия планиращ боен блок «Авангард» и балистичната ракета «Кинжал Х-47М2».

Предстоящото постъпване на «Циркон» във ВМС на Русия беше официално обявено миналия месец по време на военното изложение «Армия-2021», тогава Министерството на отбраната обяви договор за доставка на първата серия от ракетата.

Източник: https://nationalinterest.org/blog/buzz/russia-highway-hypersonic-showdown-194707

Петя Паликрушева

 

Коментари:

comments powered by HyperComments