The Times: Съвременните подводници на Русия все по-скрито се приближават към бреговете на САЩ

Според западното разузнаване съвременните руски подводници все по-скрито преминават през линията за защита от подводници в Северния Атлантик на НАТО — Фарьорско -исландската линия — между Гренландия, Исландия и Обединеното кралство, насочвайки се към бреговете на САЩ. Американският флот стана уязвим не само в Атлантическия океан, но и в близост до собствената си страна. Това пише британският вестник The Times.

The Times: Съвременните подводници на Русия все по-скрито се приближават към бреговете на САЩ

Изданието отбелязва, че понастоящем руският флот разполага с много по-тихи ядрени подводници, по-специално от клас „Ясен“ и „Ясен-М“, носещи крилати ракети. Очаква се подводниците да бъдат въоръжени с новата хиперзвукова ракета „Циркон“, за която Москва твърди, че е изпитана. Тя се движи към целта осем пъти по-бързо от скоростта на звука.

„В рамките на пет години Русия може да придобие до девет такива подводници, за които се твърди, че са наравно с американските им аналози, което ще представлява заплаха за източните и западните брегове на САЩ. Руският флот също разработва подводница от нов клас, която ще бъде въоръжена с огромното торпедо «Посейдон», което може да бъде оборудвано с ядрена бойна глава», се казва в статията.

Миналата година вицеадмирал Андрю Луис, тогава командващ 2-ри флот на САЩ, заяви, че „вече не може да се разчита на американски кораби за безопасна експлоатация край източния бряг или просто за свободно преминаване на Атлантическия океан, за да действат в друг регион“.

„Таймс“ пита:

„Как САЩ възнамеряват да се противопоставят на тайния напредък в Атлантическия океан на най-съвременните руски подводници с ядрена мощност, които според разузнаването „ все по-скрито преминават през линията за защита на подводниците на НАТО в Северния Атлантик между Гренландия, Исландия и Обединеното кралство — военно-морският геостратегически участък северно от Шотландия, насочващи се към бреговете на Съединените щати?»

Към днешна дата САЩ реагираха „на тази руска заплаха“, като обявиха създаването на оперативна група от четири разрушителя от клас „Арли Бърк“, носещи управляеми ракети, пише вестникът.

Тази военноморска група се нарича Task Group Greyhound (по време на Втората световна война така се наричат ​​военните кораби на САЩ, които ескортират търговските кораби през Атлантическия океан, предпазвайки ги от германските подводници). Целта е бързото разполагане в Атлантическия океан за противодействие на руските подводници. Есминците ще бъдат в постоянна бойна готовност и ще следят подводниците на руския флот, действащи край бреговете на Америка.

Оперативната група вече включва два разрушителя от клас Arleigh Burke: USS Thomas Hudner, който наскоро се завърна от шестмесечен патрул в Европа, Африка и Близкия изток, и USS Donald Cook., който се върна в САЩ през юли, след като изгуби няколко години във военноморската база Рота в Испания. И двата разрушителя са използвани за отбрана против подводници в продължение на много години.

В бъдеще групата ще включва разрушителя USS The Sullivans, който понастоящем е част от групата самолетоносачи на британския флот в Индокитай, и разрушителя USS Cole. Разрушителят «Доналд Кук» ще бъде изпратен за поддръжка през януари и ще бъде заменен от USS Gravely.

„Това е само последната проява на нарастващото съперничество между великите сили — САЩ, Русия и Китай. През август бреговата охрана на САЩ беше поставена в бойна готовност поради присъствието на четири китайски военни кораба в международни води край бреговете на Аляска“, се казва в статията.

Корабите ще бъдат готови да изпълнят пълния набор от задачи, включително проследяване на активността на руските подводници в Атлантическия океан и защита на страната ни“, каза американски военен.

Пентагонът реши през 2018 г. да възстанови 2-ри флот на ВМС на САЩ, «в отговор на разполагането на руски подводници в Северния Атлантик в мащаби, невиждани след Студената война».

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments