The Telegraph: Без руския газ европейската икономика я очаква пълен колапс!

На фона на критичното покачване на цените на енергоносителите в Европа, авторът почти признава пагубния характер на „зелената лудост“, породила енергийната криза на Запад. Спасителната сламка е намерена.

Превод от The Telegraph (Великобритания):

The Telegraph: Без руския газ европейската икономика я очаква пълен колапс!

Изпитаният във времето лек за високите цени на енергоносителите са самите високи цени на енергоносителите. Тяхното търсене най-накрая пада.

Това се случва пред очите ни с невероятна скорост в Китай, този слон в глобалната енергийна лодка.

Запасите на въглища в Китай са спаднали до 18 дни, което Пекин смята за опасно ниско. Стратегиите на ККП отдавна са виждали същия този нощен кошмар: Съединените щати могат да превърнат високата зависимост на Китай от вноса на гориво в оръжие срещу Китай по време на кризата.

Държавната икономическа информационна агенция China Energy News съобщи, че запасите от въглища в китайските електроцентрали са критично ниски:

„Ние търсим въглища навсякъде, но колкото и висока да е цената, не е лесно да се намери“, казва един от изпълнителните директори на комунално предприятие.

Регионите, които съставляват 70% от БВП на Китай, рационализират енергията за промишлените потребители, а в някои случаи дори спират работата им.

Енергийната криза в Китай се случва по много от същите причини като в Европа. Covid-19 наруши ритъма на световния пазар на горива. Времето беше екстремно: сушата удари хидроенергетиката, а горещото лято драстично увеличи потреблението на енергия за климатизация. В резултат на това търсенето на въглища и газ рязко нарасна…

Коментари на читатели:

Jeff McGinn

Е, вие, клоуни, стига вече с тези скечове. Хайде, изключете Северен поток 2 и просто замръзнете!

Vipul Thakore

А в Европа е изграден Северен поток 2. Русия нямаше да се справи с това без съюз с Германия.

Сега те управляват Европа. И нищо не може да се направи по въпроса!

Ако създавате проблеми на Русия със „Северен поток 2“, това ще ви създаде големи проблеми в Европа. Така че никой няма да може да направи нищо тук — нито зелените, нито червените, нито сините в Германия.

Без руския газ европейската икономика ще бъде изправена пред пълен колапс!

Източник: https://www.telegraph.co.uk/business/2021/09/28/chinas-energy-crisis-will-rock-whole-world/

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments