Кирил Петков: Излъгах президента Радев, не се чувствам виновен!

Бившият служебен министър подал декларация с невярно съдържание преди да влезе в кабинета

Кирил Петков: Излъгах президента Радев, не се чувствам виновен!

Щял да представи сертификат в КС до 9 октомври

Кирил Петков призна, че е излъгал президента Румен Радев за двойното гражданство. Каза, че не чувства вина и няма да носи никаква политическа отговорност.

“Когато встъпвах в длъжност като министър подписах декларация, че съм само български гражданин, защото вярвам, че точно на 21 април се отказах от канадското си гражданство”, заяви Петков по БТВ.

Пред “Труд” юристи бяха категорични, че с акта на подаване на декларация е нарушил Конституцията и наказателния кодекс. Деянието подаване на декларация с невярно съдържание е наказуемо по чл. 313 ал. 1. Текстът предвижда глоба до 300 лв. или затвор до 3 години.

Петков, който иска всички в проекта му да подписват декларации за почтеност, без притеснение обяви, че е декларирал пред Румен Радев, че няма двойно гражданство, въпреки че не е имал документ, за това. Каза също, че не е информирал президента изрично: “Това, което направих, е че само дадох моята декларация”.

“На 21 април подадох всички документи за отказ от канадското ми гражданство, това е датата на моето волеизявление. Тогава аз се отказах като български гражданин.

Канадската държава започва административна процедура, която обикновено трае между 4-8 месеца и кога тя ще издаде тази бележка е работа на административната служба на Канада. Вече знам, че датата е 20 август. Аз вярвам, че като български гражданин съм направил всичко по силите ми да не бъда канадец след 21 април”, обясни бившият служебен министър на икономиката.

На въпрос дали ще понесе политическа отговорност, ако Конституционния съд (КС) реши, че е назначен за служебен министър в противоречие с конституцията, тъй като е бил с двойно гражданство, Петков отговори:

“Аз виновност в себе си не чувствам, защото съм направил всичко, което зависеше от мен. Няма да поемам никаква отговорност. Аз в себе си вярвам, че съм направил на-доброто, което трябваше да направя”.

“Плашат ме с наказателна отговорност, с 3 години затвор, не се чувствам виновен в себе си”, каза Кирил Петков.

Той увери, че до 9 октомври ще представи пред Конституционния съд искания от магистратите сертификат, че не е канадски гражданин (според твърденията му от 20 август).

Според законодателството за прекратяване на гражданство се приема датата на документа, с който съответната страна удостоверява, че лицето вече не е неин гражданин.

“Поради публичноправния характер на института за гражданството, свързан със значими правни последици, без правно значение е субективната преценка по въпроса за придобиване и загубване на гражданството на друга държава.

Не е достатъчно да са налице материалноправните предпоставки за освобождаване от чуждо гражданство. Необходимо е да е осъществена предвидената със закон процедура, която завършва с издаване на съответен държавен акт”, посочва КС в свое решение от 1995 г.

Труд

Коментари:

comments powered by HyperComments