Как САЩ нахлули в Панама заради парче диня

Ако някой се изненадва как американците лесно нахлуват в други държави под измислен предлог, било то епруветка с бял прах или борба срещу терористи, които те самите са създали, тогава си струва да се задълбочим в тяхната история и всичко ще си дойде на мястото. Дори парче диня за САЩ е причина да се намеси. За «динения бунт» в Панама — в статията на «Ал Арабия».

Превод: 

Как САЩ нахлули в Панама заради парче диня

Поради географското си положение Панамският провлак е един от най-важните стратегически региони в Централна Америка.

След анексирането на мексиканските територии, както и Тексас, Ню Мексико, Невада, Калифорния, Аризона, Юта и Колорадо, САЩ се заинтересуваха от Панамския провлак.

През 1846 г. американците сключиха споразумение с Република Нова Гранада, която притежава Панамския провлак, придобивайки правото на военна намеса в случай на нахлуване на вражески сили или избухване на гражданска война.

След завършването на Панамската железница, свързваща Атлантическия и Тихия океан през 1855 г., амбицията на Америка се увеличи значително, тъй като регионът се превърна в основната икономическа артерия на Централна Америка.

Парче диня и насилие

На 15 април 1856 г. в Панама пристига влак с хиляда пътници, пътуващи за Калифорния. По време на спирката хората слезли от влака и отишли да огледат града. Някои от пътниците се насочили към бедните квартали на Сиенага, пълни с работници, имигранти и освободени роби.

Някакъв американец взел парче диня от уличния търговец Хосе Мануел Луна и отказал да го плати. Последвала словесна схватка, която бързо прераснала в сбиване. Американецът извадил пистолет, а търговецът извадил нож. Но тогава се намесил друг американец и се опитал да ги успокои, като платил парчето диня, изядено от сънародника му.

Но той не успял да потуши конфликта. Ситуацията се влошила още повече, когато жителите на Сиенага излезли на улицата, въоръжени с ножове и пушки. Стигнало се до въоръжен сблъсък между местните жители и американците, които се скрили в гарата.

Безредиците се засилили, когато полицията пристигнала на гарата. Разгневените хора унищожили железопътните и телеграфните линии на гарата, в резултат на което те излезли извън строя.

500 хиляди долара

Според доклада на посланика на САЩ най-малко 15 американци били убити, а други 50 били ранени по време на безредиците, избухнали близо до квартал Сиенага. САЩ изпратили дипломата Амос Корвин да разследва инцидента.

Корвин обвинил Мигел Хабрахан в кражба на оръжия и разпалване на безредици, докато Нова Гранада от своя страна обвинила американците в подбуждане към насилие в района на Сиенага.

На 19 септември 1856 г. 160 американски войници кацат в Панама и поемат контрола над жп гарата. Американците оправдали намесата си съгласно условията на предишното споразумение, което им позволявало да се намесват, за да поддържат мира в Панамския провлак. Само няколко дни по-късно и по настояване на Нова Гранада американските войски напуснали провлака.

Тогава започнали преговори, в резултат на които Нова Гранада се съгласила да плати обезщетение на САЩ в размер на 500 хиляди долара. Но този инцидент я накарал да се замисли за изграждането на канал, свързващ Атлантическия и Тихия океан, за да се избегне контакт между пътниците и местното население.

Излиза, че хем американец изял безплатно парче диня, че Нова Гранада платила на САЩ за това 500 хиляди долара.

Източник: https://www.alarabiya.net/last-page/2021/09/28/%D8%A8%D8%B3%D8%A8%D8%A8-%D9%82%D8%B7%D8%B9%D8%A9-%D8%A8%D8%B7%D9%8A%D8%AE-%D8%AA%D8%AF%D8%AE%D9%84%D8%AA-%D8%A3%D9%85%D9%8A%D8%B1%D9%83%D8%A7-%D8%A8%D9%87%D8%B0%D8%A7-%D8%A7%D9%84%D8%A8%D9%84%D8%AF-%D9%88%D8%AD%D8%B5%D9%84%D8%AA-%D8%B9%D9%84%D9%89-500-%D8%A3%D9%84%D9%81-%D8%AF%D9%88%D9%84%D8%A7%D8%B1-

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments