FT: Да се увеличат доставките на руски газ в Европа!

Агенцията подчертава, че Москва би могла да направи повече, за да попълни газохранилищата до началото на отоплителния сезон. Някои читатели казват:

„Русия няма вина, че е резервирала количеството газ, което е поръчано от нея. Западът е виновен.»

Превод от Financial Times (Великобритания):

FT: Да се увеличат доставките на руски газ в Европа!

Международната енергийна агенция (IEA) призова Русия да увеличи доставките на газ за Европа, за да предотврати енергийната криза.

«Това е и възможност за Русия да затвърди репутацията си на надежден доставчик на европейския пазар.»

Миналата седмица изпълнителният директор на «Газпром» Алексей Милър заяви, че неговата компания изпълнява всички свои задължения за доставка и е готова да увеличи доставките, ако е необходимо. Но той предупреди, че цените могат да се повишат още повече през зимата поради недостига на газ в подземните газохранилища.

Русия иска възможно най-скоро да получи разрешение за стартиране на газопровода „Северен поток 2“, водещ директно към Германия.

Според представители на «Газпром» и Кремъл, Русия ще може да увеличи продажбите на газ веднага след като Германия и Европейският съюз дадат разрешение за стартирането на газопровода.

Според осведомен източник, Владимир Путин сега обмисля да позволи на държавната петролна компания «Роснефт» да доставя газ за Европа през «Северен поток 2».

Кремъл се стреми да сключи дългосрочни договори за доставки на газ за Европа чрез „Северен поток 2“, което според неговите представители ще намали цените на газа.

Изпълнителният директор на «Роснефт» Игор Сечин, който от доста години настоява за достъп до пазара за износ на газ, твърди, че разрешението за износ на газ през «Северен поток 2» ще позволи на Русия да се възползва от рекордно високите цени на газа. Това също ще даде възможност да се изпълнят изискванията на регулаторите на ЕС, които задължават Газпром да предостави до половината от капацитета на Северен поток 2 на трети страни.

Коментар на читатели: 

Dr Morbeus

Причината за дефицита се крие в европейската енергийна политика. Ако имате отчаяна нужда от доставки, тогава диктуването на неразумни условия е просто нерационално. Руснаците винаги са изпълнявали задълженията си за доставка. Абсурдно е да се иска от тях да поемат по най-скъпия път, за да помогнат на враждебна държава. Ако европейците искат да субсидират своите васали, нека го направят за своя сметка.

Jwf123

Русия изпълнява всички свои договорни задължения. Ако най-голямата икономическа зона за свободна търговия в света бе поръчала достатъчно газ, изобщо нямаше да има проблем. Русия няма вина, че е резервирала капацитет за количеството газ, поръчан от нея.

Виновен е Западът, който възрази срещу увеличаването на капацитета на каналите за доставка.

Източник: https://www.ft.com/content/eb231586-7214-44af-99c2-b42ee408e206

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments