The Telegraph: Западът скоро ще започне да моли Путин за разрешение да включи чайника си

Накрая британското правителство осъзна, че да се следва по пътя на Германия е лоша идея, пише авторът. Страната може да бъде спасена чрез ядрената енергия. Да, тя има много противници, но министрите трябва да бъдат принудени да действат, в противен случай ще трябва всеки път да молите Путин за разрешение да включите чайника, смята авторът.

Превод от The Telegraph (Великобритания):

The Telegraph: Западът скоро ще започне да моли Путин за разрешение да включи чайника си

Държавата най-после реши, че е необходимо да се развива атомната енергия. Тази зима подобно решение няма да ни помогне по никакъв начин (както няма да помогне и за още няколко зими). Но ако настоящите ни проблеми в крайна сметка доведат до появата на разумна енергийна политика във Великобритания, тогава тази криза няма да бъде пропиляна.

Но засега решенията и ангажиментите на властите са в най-добрия случай неясни. Има несериозни предложения за инвестиране на повече пари в изграждането на мини-реактори, а и съобщения за неясни преговори с британската електрическа компания Westinghouse (и други компании) за изграждането на голяма атомна електроцентрала на остров Англси. След години на колебание тази промяна може да се приветства. Но сега трябва да принудим министрите да действат.

Да, ядрената енергия е свързана с повишена опасност, но тя намалява с усъвършенстването на технологиите. И с какво точно я сравняваме? Нашите опасения за радиация са напълно безсмислени. Според някои проучвания за всеки тераватчас генерирана електроенергия ядрената енергия е 10 до 100 пъти по-безопасна от газа или въглищата.

Атомната енергия не се харесва далеко не на всички. Но това е най-добрият от лошите варианти.

Това е много по-добре, отколкото всеки път да молите за разрешение от Путин да включите чайника си.

Източник: https://www.telegraph.co.uk/business/2021/09/29/either-build-nuclear-power-risk-asking-putin-permission-boil/

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments