The Japan Times: Рускиня, начело на ледоразбивач, проправя път в Арктика

За своите 27 години рускинята Дияна Киджи вече е първи помощник капитан на атомен ледоразбивич и управлява кораба до Северния полюс. Освен нея на ледоразбивача има още девет жени и 95 мъже. Японският автор предлага любопитен и доброжелателен репортаж за жените от руския флот.

Превод от The Japan Times, Япония: 

 The Japan Times: Рускиня, начело на ледоразбивач, проправя път в Арктика

Ледоразбивачът «50 години Победа» — Поглеждайки през бинокъла към айсберга директно пред себе си, Дияна Киджи извиква към рулевия на руския атомен ледоразбивач, приближаващ се към Северния полюс: „10 градуса вляво от руля!“

На 27 години Даяна Чиги вече е първи помощник — тоест вторият човек на кораба след капитана — и именно тя определя курса, по който този гигантски кораб се движи през замръзналите води на Северния ледовит океан.

Като един от помощниците на капитана на атомния ледоразбивач „50 години Победа“, Киджи разбива всички стереотипи.

Освен Киджи, на ледоразбивача има още девет жени.

Останалата част от екипажа от 95 души на ледоразбивача са мъже, а някои от тях признаха, че не обичат да изпълняват заповедите на жени.

Но Киджи не иска да говори за сексизъм, предпочита вместо това да се съсредоточи върху стремежа да върши работата си възможно най-добре.

„Чукат по затворена врата“

По време на четиричасовото наблюдение сутрин и вечер Киджи управлява ледоразбивача, който пътува четири месеца без прекъсване.

Подобно на повечето от екипажа на този ледоразбивач, Киджи е родена в Санкт Петербург, вторият по големина град в Русия и опорен пункт на нейния флот.

Малко след дипломирането си в университета Киджи получава предложение да работи във флота на ледоразбивача — „и веднага се влюбва в него“.

През 2018 г. тя постъпва на служба в ледоразбивача «50 години Победа», първият атомен ледоразбивач.

Оттогава тя е обиколила цяла Арктика десетки пъти и е направила девет пътувания до Северния полюс.

«Някой ден ще стана капитан», с усмивка на лицето казва тя.

Източник: https://www.japantimes.co.jp/news/2021/09/09/world/russia-women-arctic-barrier/

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments