SCMP: „Само за самоубийствени мисии“ — Китай разкри недостатъците на новия американски дрон

Инженерите от Института за проектиране и изследване на въздухоплавателниje средства в Шенянг установиха критични недостатъци на експерименталния дрон XQ-58A на ВВС на САЩ. Според китайските експерти устройството няма достатъчна маневреност за въздушен бой, което означава, че Пентагонът възнамерява да го използва, за да пробие отбраната на противника, за да изпълнява бойни задачи с висока степен на риск, съобщава South China Morning Post.

SCMP: „Само за самоубийствени мисии“ - Китай разкри недостатъците на новия американски дрон

Китайските авиационни инженери са открили критични недостатъци на тактическите и техническите характеристики на американския военен малкозабележим безпилотник. Техният анализ се основава на снимки на устройството, публично достъпна информация и използване на програма за обратно проектиране, според South China Morning Post.

Става дума за машината XQ-58A, която все още се разработва. Експертите предполагат, че този експериментален апарат в сегашния си вид не е подходящ за въздушен бой, пояснява изданието.

Например, според китайските експерти, при завъртане на 180 градуса дронът може да издържи на съпротивление само 1,7 пъти от силата на тежестта. В същото време при въздушен бой повечето изтребители трябва да преодолеят съпротивление, което е поне седем пъти по-високо от този параметър.

Това е безспорен недостатък. Но необичайният дизайн също сигнализира за «голямо отклонение» от традицията на американската армия.

Миналия месец ВВС на САЩ сключиха договор за 13,2 милиона долара с отбранителната фирма Kratos за доставката на XQ-58A до 2023 г. През май компанията заяви, че ще достави първата производствена единица тази година, припомня вестникът.

От дебюта си през 2019 г. дронът е изпълнил шест тестови полета и два пъти е преживявал аварийни ситуации по време на издигане и кацане. Очаква се, че при относително ниска цена от 2 милиона долара, устройството ще бъде произведено и използвано в голям мащаб.

Според китайският експерт Лу създателите на XQ-58A са го позиционирали като дрон за многократна употреба, но в действителност той е „проектиран и изграден за изпълнение на самоубийствени мисии“. Това ще позволи на ВВС на САЩ да изпращат дронове в атака «дълбоко във вътрешността за високорискови бойни мисии», казва китайски изследовател.

Според изследванията китайската армия има няколко метода за справяне с XQ-58A и подобни машини. КНР е изградила много нискочестотни радарни станции, докато разработва и тества нови технологии, като квантови радари за откриване на стелт самолети.

„Когато бъде ефективно открита, ниската маневреност на XQ-58A може да доведе до нейното унищожаване от зенитни оръдия със среден обсег, ракети с въздушно базиране или изтребители в близък бой“, отбелязват китайските експерти.

Устройствата за радиоелектронна война могат да прекъснат комуникацията между дрона и лицето, което го контролира, или да ударят група дронове с един мощен изстрел. Използването на БЛА срещу БЛА също може да се окаже ефективна тактика, твърдят китайските експерти.

Китай разработва хиперзвукови дронове, които могат да наберат скорост поне пет пъти по-висока от скоростта на звука. Скорошно проучване показа, че такова устройство може бързо да настигне F-22 и да го удари отзад с изстрел от ракета или оръдие. В същото време, според ВВС на САЩ, максималната скорост на XQ-58A е 0,95 маха, заключава South China Morning Post.

Източник: https://www.scmp.com/news/china/military/article/3149185/chinese-engineers-say-they-have-found-flaws-latest-us-combat?module=AI_Recommended_for_you_LI&pgtype=homepage&li_source=LI&li_medium=homepage_int_edition_top_picks_for_you

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments